Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Dünya Akciğer Kanseri Farkındalık Günü: Sigara ve Tütün Kullanımının Tehlikeleri

Sigara ve tütün kullanımının akciğer kanseri üzerindeki etkileri ve önemli uyarılar

Yayın Tarihi: 01.08.2023 17:15
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Dünya Akciğer Kanseri Farkındalık Günü: Sigara ve Tütün Kullanımının Tehlikeleri

INVAMED Başkanı Dinç, Dünya Akciğer Kanseri Farkındalık Günü sebebi ile bilgilendirme yaptı.

Sigara ve tütün kullanımı nedeni ile küresel çapta yılda 8 milyon kişinin hayatının kaybettiğini vurgulayan Dinç, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından açıklanan verilerde, akciğer kanseri her yıl 1 milyon 800 bin kişinin ölüm nedeninin olduğunu söyledi.

Akciğer kanseri vakalarının yüzde 80'inden fazlasının baş müsebbibinin sigara olduğuna dikkat çeken Dinç, her nefeste bedenimizi işgal ettiğini, akciğerlerimize zarar verdiğini ve genetik mutasyonları tetikleyerek kanser hücrelerinin oluşumuna yol açtığını belirtti.

Sigara kullanmayan bireylerin de akciğer kanserine yakalanabileceğini vurgulayan Dinç, Sigara içmeyenler bile bu savaşın bir parçası. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, pasif içicilik nedeniyle her yıl yaklaşık 1milyon 200 bin kişi hayatını kaybediyor dedi.

Akciğer kanseri ile mücadelenin bir savaş olduğunu belirten Dinç, Bu savaşta birincil savunma hattımız, tütün kullanımından kaçınmak ve çevresel risk faktörlerine karşı korunmaktır ifadelerine yer verdi.

Akciğer kanserinin, dünya genelinde kansere bağlı ölümlerin dörtte birinden fazlasını oluşturduğunu aktaran Dinç, Halkımızın sağlık bilincinin artması gerekiyor. Belirtileri tanımak ve risk altındaki bireylerin düzenli olarak taranması gerekiyor değerlendirmesinde bulundu.

Dinç, bu savaşın hepimizin savaşı olduğunu hatırlatarak Daha sağlıklı bir toplum, daha sağlıklı bir gelecek demektir. Bu savaşın bir parçasıyız ve birlikte hareket ederek bu savaşı kazanabiliriz. Unutmayın, her nefes, bir hayatın öyküsüdür dedi.

Dünya Akciğer Kanseri Günü'nde Uzmanlardan Uyarılar

İnsanlığın en büyük kötü alışkanlıklarından biri tütün ve tütün mamülleri tüketimi... İnsan sağlığına en olumsuz şekilde etkileyen bu alışkanlıklar nedeniyle milyonlarca insan hayatını kaybediyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) yayınladığı rapora göre her yıl tütün kullanımına bağlı olarak 8,7 milyon kişi hayatını kaybederken bunların 1,3'ü sigara içmeyen pasif içicilerden oluşuyor. Bugün ise 1 Ağustos Dünya Akciğer Kanseri Günü... Bu kapsamda Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof.Dr. Celalettin Kocatürk, hastalığa yakalanmamak için önemli uyarılarda bulundu. İşte Kocatürk'ün 7 maddelik o önemli uyarıları;

1-) Ölüme en çok sebep olan kanser; Akciğer Kanseridir.

2-) Akciğer Kanserine en sık neden olan; sigara ve tütün ürünleridir.

3-) Sigara içmeyen bir kişide akciğer kanseri gelişme riski: yüzde 1’den az iken, çok yoğun içen birinde ise yüzde 30’da yakındır.

4-) Birçok hastada erken dönemde hiçbir şikayet olmayabilir.

5-) İki haftadan uzun süren öksürük, kanlı balgam, geçmeyen göğüs ağrısı varsa mutlaka doktora başvurulmalıdır.

6-) Bir şey çıkarsa korkusuyla doktora gitmeme fikri; çok yanlıştır.

7-) Erken evrede tanı koymak çok önemlidir (Evre 1A’da kurtulma şansı %90, Evre 4B’de ise yüzde 5’ den azdır)

Kocatürk, bir de 3B uyarısında bulundu. Buna göre unutulmaması gereken 3 önemli kavram şöyle:

3B'yi unutma
Başlama:

Tütün ve tütün ürünlerine hiç başlamayın.

Bırak:

Böyle bir alışkanlığınız varsa, isterseniz bırakabilirsiniz. İçmeyince ölmezsiniz ama devam ederseniz içtiğiniz her sigara ile ölüme daha çok yaklaşırsınız.

Başvur:

50 yaşın üzerinde ve 20 paket/yıldan fazla sigara içtiyseniz yüksek riskli gruptasınız; Akciğer Kanseri Tarama Programına katılmak için Göğüs Hastalıkları veya Göğüs Cerrahisi Uzmanına başvurmalısınız.