Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Düğünlerde sahte gram sezonu: takı geleneği yerle bir oldu

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, düğünlerde takı geleneğinin altın fiyatlarındaki artış nedeniyle sekteye uğradığını ve sahte gram altınların piyasada dolaştığını belirtti. Kuyumcu esnafı da düğün masraflarının altın fiyatlarıyla birlikte katlandığını ifade etti. Önceki yıllarda düğünlerde çeyrek altın takanların artık gram altın takmaya başladığı ve sahte altınların düğünlerde takıldığı da söylendi.

Yayın Tarihi: 23.07.2023 14:32
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Düğünlerde sahte gram sezonu: takı geleneği yerle bir oldu

Düğünlerde sahte gram sezonu: takı geleneği yerle bir oldu

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, sürekli artan altın fiyatlarının, düğünlerde takı geleneğini de sekteye uğrattığını belirtirken kuyucum bir esnaf ise düğünlerde artık sahte bir gram altın takıldığına dikkat çekti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bir kuyumcu dükkanını ziyaret ederek, artış gösteren altın fiyatlarıyla ilgili olarak kuyumcu esnafı Nadir Emiroğlu ve müşterilerle değerlendirme yaptı.

Son zamanlarda altın fiyatlarındaki artışın önlenemediğini söyleyen Nadir Emiroğlu, “Düğünlerin vazgeçilmezi olan çeyrek altın, yerini gram altına bıraktı. Ancak gram altınlarda da sahte ürünlerin piyasada dolaşımda olduğu biliniyor” dedi.

Geçen yıl 1700 liradan sattıkları çeyrek altının fiyatının bugün 2 bin 830 liraya çıktığına değinen Emiroğlu, “Gram altın fiyatı da sürekli artıyor ki bugün itibariyle 1740 lira oldu” diye konuştu.

“DÜĞÜN MASRAFI KATLIYOR”

Geçmişte çeyrek altın takanların artık gram altın takmaya başladığını belirten Gürer, altın fiyatlarındaki artışın vatandaşları zor durumda bıraktığını ifade etti. Emiroğlu ise düğün masraflarının altın fiyatlarıyla birlikte katlandığını söyledi.

Gürer’in, “Vatandaş altın alabiliyor mu?” sorusunu yanıtlayan Emiroğlu, “Vatandaş alabiliyor ama nasıl alıyor onu vatandaşa sormak lazım. Vatandaş borçlu, düğün edecek. Bugün nereden bakarsan bak düğün için 200-250 bin lira yalnız altın tutuyor. Eviydi, mobilyasıydı, salonuydu. Yalnız salon eşyası 50-60 bin lira, beyaz eşyası ve diğer masraflarda üst üste konulduğunda, düğün masrafı katlıyor” şeklinde konuştu.

ÇEYREK ALTIN BİR GRAM ALTINA DÖNDÜ

Gürer, düğünlerde takı olarak çeyrek altın yerine artık gram altının tercih edildiğini belirtirken, bu durumun vatandaşları sıkıntıya soktuğunu söyledi. Hatta son zamanlarda düğün sahibi ile takı konusunda tartışmaların yaşandığı ve sahte altınların dolaşımda olduğu da ifade edildi.

Ömer Fethi Gürer, Niğde’de düğünlerin yaz aylarında ve ürün hasat sonrası yapıldığını belirterek, geçmişte çeyrek altın takanların şu anda onu verecek durumda olmadıklarını söyledi. Emiroğlu ise sahte altınların düğünlerde takıldığını ve bunun kuyumcu esnafı tarafından fark edildiğini ifade etti.

PETROL VE DOĞALGAZA NE OLDU?

Kuyumcu dükkanına gelen bir müşteri, seçim öncesi ekonomide olumlu bir tablo çizildiğini ancak seçim sonrası ekonominin çöktüğünü belirtti. Müşteri, kredi alamadığı için ticaret yapamadığını ve ödemelerinin geciktiğini dile getirdi. Bu durumun ekonomik krizi özetlediğini ifade etti.

“HASAT ZAMANI PARA YOK”

Önceki yıllarda çeyrek altın alacak müşterilere hasat zamanına kadar borçla çeyrek altın verdiklerini söyleyen kuyumcu esnafı, ancak şu anda böyle bir imkanlarının olmadığını belirtti. Çiftçilerin hasat zamanında para kazanmadığı için çeyrek altın alamadıklarını ifade etti.

Kuyumcu tezgahında 5'li yarısı diye tanımlanan altın fiyatını soran Gürer, en düşük memur maaşının bile bu fiyata yetmediğini belirtti.

EKONOMİ RAYDAN ÇIKMAK ÜZERE

Altın ve döviz fiyatlarındaki artışın diğer ürünlere de yansıdığını belirten Gürer, vatandaşların ekonomik sıkıntılar yaşayabileceğini ifade etti.