Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Domatesin Bilinçsiz Tüketimi ve Sağlık Sorunları

Domatesin bilinçsiz tüketimi çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Aşırı domates tüketimi sindirim problemlerine, eklem ağrılarına, böbrek taşı oluşumuna, cilt lekelerine ve üreme sağlığına zarar verebilir. Sabahları aç karnına domates tüketmek ise mide ve bağırsak sağlığı için risklidir. Ayrıca turunçgiller, süt ve yoğurt, şekerli gıdalar, armut ve baharatlar da aç karna tüketildiğinde sağlık sorunlarına neden olabilir.

Yayın Tarihi: 10.07.2023 17:50
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Domatesin Bilinçsiz Tüketimi ve Sağlık Sorunları

Domatesin Sağlık Üzerindeki Etkileri

Her besinde olduğu gibi domatesin de bilinçsiz tüketimi, çeşitli sağlık sorunlarına davetiye çıkarabiliyor. Uzmanlar, özellikle aç karnına ve çiğ tüketilen domatesin insan sağlığı için oldukça tehlikeli sonuçlar doğurabildiğini sık sık belirtiyor. Domatesin içerdiği doğal şekerin, şeker hastalarının kan şekerini olumsuz etkileyebileceğinin altını çizen Canan Karatay, aşırı domates tüketiminin sindirim problemlerine de sebep olabileceğini söyledi. Asitli bir besin olan domates, aşırı tüketilmesi durumunda mide asitlerinin dengesini bozar. Eğer domates yedikten sonra midenizde yanma hissediyorsanız, domatesle aranıza mesafe koymanızda fayda var.

Domatesin Diğer Olumsuz Etkileri

Fazla domates tüketimi, eklemlerde kalsiyum oluşturan solanin ismi verilen bir alkaloid birikimine yol açar. Bu durum, eklemlerde ağrıya neden olur, hatta eklemlerin yapısı bile değişebilir. Böbrek taşına yol açan oksalat minerali, domateste yüksek miktarda bulunur. Bu da aşırı domates yemenin, böbrek taşı oluşumuna neden olduğunu gösterir. ABD Sağlık ve İnsani Hizmetler Departmanı'na göre, ilerlemiş kronik böbrek hastalığı olan kişiler potasyum alımını sınırlamalıdır ve domatesler, potasyum açısından zengindir. Likopen açısından zengin olan domatesin fazla tüketilmesi, likopenodermi adı verilen bir cilt lekesine yol açar. Bu lekeye, özellikle yüz ve sırtta rastlanır. İrritabl bağırsak sendromundan muzdarip olanlar, fazla domates yediklerinde yanma ve şişlik problemi yaşarlar. Manipal Üniversitesi'nden diyetisyen Aditi Shenai, aşırı domates tüketiminden kaynaklanan likopen yüklenmesinin ishal, mide bulantısı, mide krampları, gaz ve hatta kusmaya neden olabildiğini söyledi. Domatesin asitli yapısı, mesaneyi tahriş eder. Çiğ tüketilen domates, idrara çıkma oranında sıklığa yol açar. Ek gıda sürecindeki bebeklere kesinlikle domates verilmemelidir. Alerjik bir besin olan domateste 'histamin' adı verilen bir madde bulunur. Bu madde, ciltte tahriş ve kızarıklık yaratabilir. Domates çekirdeğinde bulunan likopenler, özellikle erkeklerin üreme sağlığını tehlikeye atar. Aşırı domates tüketimi, meniyi oluşturan sıvının bir bölümünü salgılayan prostat bezlerini de olumsuz etkileyebilir.

Sabahları Aç Karnına Domates Tüketimi

Sabahları aç karnına domates tüketmek, mide ve bağırsak sağlığı için oldukça riskli bir durumdur. Beslenme uzmanı Song Xin ve meslektaşları, çiğ domatesin aç karnına tüketilmesini kesinlikle önermiyor. Domates, aç karnına yenildiğinde domateste bulunan organik asit ile mide asidi birleşiyor. Bu durum, bağırsakların ve midenin rahatsızlanmasına, acil veya kronik mide ve bağırsak iltihabına, mide genişlemesine ve mide ağrısına neden olabiliyor. Dispepsi hastalığı olanların ve midesi zayıf olanların açken domates yememesi gerekiyor.

Diğer Besinlerin Aç Karnına Tüketimi

Turunçgiller: Asit açısından zengin olan turunçgilleri aç karna tüketmek, alerjik reaksiyonlara ve gastrite neden olur. Süt ve yoğurt: Süt ve yoğurdu aç karna tükettiğinizde içerisindeki faydalı bakterilerden yararlanamazsınız. Şekerli gıdalar: Şeker ve şekerli gıdalar aç karna tüketildiğinde kan şekerini aniden yükseltebilir. Bu durum bir süre sonra diyabete sebep olabilir. Armut: Yüksek lif oranıyla bilinen armutun, aç karna tüketilmemesi zararlı. Armutta bulunan lifler, midedeki mukoza için tehlike arz ediyor. Baharatlar: Baharatlar da tıpkı armut gibi aç karna tüketildiğinde mide mukozasına zarar veriyor.