Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Domatesin Aç Karnına ve Çiğ Tüketilmesi Tehlikeli Sonuçlar Doğurabilir

Uzmanlar, özellikle aç karnına ve çiğ tüketilen domatesin insan sağlığı için oldukça tehlikeli sonuçlar doğurabildiğini açıkladı. Domatesin aç karnına ve çiğ tüketilmesi durumunda şekerin yükselmesine, böbrek taşı oluşumuna, eklem ağrısına, idrara çıkma sıklığının artmasına, cilt lekesine ve erkeklerin üreme sağlığına olumsuz etki edebilir.

Yayın Tarihi: 06.09.2023 15:51
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Domatesin Aç Karnına ve Çiğ Tüketilmesi Tehlikeli Sonuçlar Doğurabilir

Domatesin Zararları

Domatesin aç karnına ve çiğ tüketilmesi durumunda şekerin yükselmesine, böbrek taşı oluşumuna, eklem ağrısına, idrara çıkma sıklığının artmasına, cilt lekesine ve erkeklerin üreme sağlığına olumsuz etki edebilir.

Şekerin Yükselmesi ve Sindirim Problemleri

Domatesin içerdiği doğal şeker, şeker hastalarının kan şekerini olumsuz etkileyebilir ve aşırı domates tüketimi sindirim problemlerine sebep olabilir.

Mide Asitlerinin Dengesini Bozma

Asitli bir besin olan domatesin aşırı tüketilmesi mide asitlerinin dengesini bozabilir. Bu durumda midede yanma hissi oluşabilir.

Eklemlerde Ağrı ve Değişim

Fazla domates tüketimi, eklemlerde kalsiyum oluşturan bir alkaloid birikimine yol açabilir. Bu durum eklemlerde ağrıya ve yapının değişmesine neden olabilir.

Böbrek Taşı Oluşumu

Oksalat minerali domateste yüksek miktarda bulunur ve aşırı domates tüketimi böbrek taşı oluşumuna yol açabilir.

Potasyum Açısından Zengin

Domatesler potasyum açısından zengindir ve ilerlemiş kronik böbrek hastalığı olan kişilerin potasyum alımını sınırlaması gerekmektedir.

Likopenodermi

Likopen açısından zengin olan domatesin fazla tüketilmesi cilt lekesine yol açabilir. Özellikle yüz ve sırtta rastlanır.

İrritabl Bağırsak Sendromu

İrritabl bağırsak sendromu olanlar fazla domates tüketiminden sonra yanma ve şişlik gibi sorunlar yaşayabilir.

Mesane Tahrişi ve İdrara Sıklık

Domatesin asitli yapısı mesaneyi tahriş eder ve çiğ tüketildiğinde idrara çıkma sıklığını artırabilir.

Bebekler İçin Uygun Değil

Ek gıda sürecindeki bebeklere kesinlikle domates verilmemelidir çünkü domateste alerjik reaksiyonlara neden olabilecek histamin adlı bir madde bulunur.

Üreme Sağlığı Üzerinde Etki

Domates çekirdeğinde bulunan likopenler, özellikle erkeklerin üreme sağlığını olumsuz etkileyebilir ve prostat bezlerini etkileyebilir.