Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Dolarda Depreme Hazır Olun! Uzmanlardan Korkutan Tahmin

Dolar kurundaki yükselişe karşı hükümetin önlem aldığı Kur Korumalı Mevduatlar (KKM) düşüş serisine devam ediyor. Ekonomist Alaattin Aktaş'ın uyarılarına göre, doların önümüzdeki günlerde depreme hazır olunması gerekiyor. KKM çıkışları ve mevduat faizlerinin artmaması dolar krizine yol açabilir.

Yayın Tarihi: 21.10.2023 12:08
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Dolarda Depreme Hazır Olun! Uzmanlardan Korkutan Tahmin

Dolar Kuru ve Kur Korumalı Mevduatlar

Dolar kurundaki yükselişin önüne geçilebilmek için hükümet tarafından yürürlüğe konulan Kur Korumalı Mevduatlarda (KKM) en yüksek ikinci düşüş meydana geldi. Tam 2 haftada 150 milyar erirken 6-13 Ekim haftasında 73 milyar lira daha gerileyerek 3 trilyon 156 milyar liraya kadar düştü.

Ekonomist Alaattin Aktaş'ın Uyarısı

Konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulunan ekonomist Alaattin Aktaş o tarihe dikkat çekerek vatandaşları uyardı. 4 gün sonra dolarda depreme hazır olun! Dolar kahininden korkutan tahmin.

KKM Çıkışları ve Para Yönlendirmesi

KKM'den çıkışlar giderek hızlanırken, 2 haftada eriyen 150 milyar liranın nereye gittiği merak konusu oldu. Türk Lirası cinsinden açılan kur korumalı mevduatta asgari faiz koşulunun kaldırılması ve bankaların normal TL mevduata dönülmesi durumunda görece yüksek faiz uygulamaya başlaması KKM'den çıkışı hızlandırdı.

Mevduat Faizleri ve Döviz Yönelimi

Mevduat faizlerinin artmaması, KKM'den çıkışları yavaşlatacağı gibi, hesaplardan çıkan paranın TL mevduatı yerine döviz tevdiat hesaplarına yönelmesine yol açabilir. Bu durum Türkiye'de yeni bir dolar krizini tetikleme riskini barındırmaktadır.

Uzmanların Tahminleri

Piyasaların 26 Ekim'deki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında yapılacak faiz artışına göre konumlanması beklenmektedir. Eğer bu karar daha altında bir artırım olursa, bankaların mevduat faizlerine yapacağı güncellemelerin de önüne geçilebilir.