Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Dolar Kuru Yavaş Yavaş Artıyor

Dolar kurundaki yavaş artış sürüyor. Cari açık rakamları takip edilecek. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten açıklamalar geldi. Piyasalar Fed toplantı tutanakları ve ABD enflasyon verilerine odaklandı. ABD'de enflasyon yavaşladı.

Yayın Tarihi: 11.10.2023 18:02
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Dolar Kuru Yavaş Yavaş Artıyor

Dolar Kuru Yavaş Yavaş Artıyor

Dolar kurundaki yavaş artış sürüyor. Kur bugüne 27,73 TL'den başladı. Euro ise yatay seyirde 29,4288 TL'den başladı.

Cari Açık Rakamları Takip Edilecek

Bugün cari açık rakamları takip edilecek. Cari açığın ağustos ayında turizm etkisiyle sınırlı açık vermesi bekleniyor. Cari açık tahminleri 1.9 milyar dolar açık ila 1 milyar dolar fazla arasında yer aldı. İlk 8 aylık tahmin ise 43.5 milyar dolar ile 49.4 milyar dolar arasında yer aldı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten Açıklamalar

Dün Ahaber'de bir programa katılan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek "Hedefimiz sürdürülebilir büyüme" dedi. Türkiye'ye inanılmaz bir ilginin olduğunu söyleyen Bakan Şimşek "Türkiye’ye küresel fon akışı başladı. Karşıdan esen güçlü rüzgâra rağmen yapısal reformları takvime bağlamamız güveni artırdı” dedi. "Enflasyonda yıllık bazda düşüş Haziran 2024'te ama aylık bazda enflasyonda ciddi momentum kaybı birkaç aya başlayacak." diyen Bakan Şimşek "Merkez Bankası'nın enflasyonda yıl sonu yüzde 65 hedefi geçerli." dedi.

Piyasalar İki Önemli Veriye Dikkat Kesildi

Piyasalar iki önemli veriye dikkat kesildi. Dolar, Fed toplantı tutanakları ve ABD enflasyon testi öncesinde gücünü kaybediyor. Dolar, Fedin güvercin yorumlarının baskıladığı ABD Hazine tahvil getirilerindeki düşüşün ardından sert bir düşüş yaşadı. Para birimi, İsral-Hamas arasında gerilen hatlar ile hafta başında kritik yükseliş kaydetmişti. Yorumlar, dolar endeksinin de etkisiyle, önceki seansta doların bir dizi para birimi karşısında iki haftanın en düşük seviyesine gerilemesine neden oldu. Şimdi odak noktası, Fedin günün ilerleyen saatlerde gerçekleştireceği Eylül ayı politika toplantısının tutanaklarına çevrildi; bu tutanaklar, faiz oranı görünümüne ilişkin daha fazla ipucu sunabilir. ABD enflasyon verileri ise yarın açıklanacak.

Enflasyon Yavaşladı

ABD'de yıllık enflasyon oranı, Temmuz'daki yüzde 3,2 seviyesinden, yüzde 3,6 olan piyasa tahminlerinin üzerinde, üst üste ikinci ayda da yükselerek yüzde 3,7'ye geldi. Petrol fiyatlarının son iki ayda yükselişe geçmesi, geçen yılki baz etkilerinin de etkisiyle enflasyonun yükselmesine neden oldu. Piyasalar petrol fiyatlarını ateşleyen Hamas-İsrail geriliminin Orta Doğu'da yayılma endişelerini takip ederken yarınki açıklama kritik önemde olacak.