Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Dolar Endeksi ve Dolar/TL'de Son Durum

ABD’de geçen haftalarda açıklanan haziran ayı enflasyonunun beklentilerin altında gelmesinin ardından dolar endeksinde sert düşüşler görüldü. Bu hafta Fed, ECB ve BoJ faiz kararları piyasalar tarafından merakla takip edilecek. Dolar/TL ise yatay bir seyir izliyor.

Yayın Tarihi: 24.07.2023 15:32
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Dolar Endeksi ve Dolar/TL'de Son Durum

ABD’de geçen haftalarda açıklanan haziran ayı enflasyonunun beklentilerin altında gelmesinin ardından dolar endeksinde sert düşüşler görülmüştü.

ABD ekonomisine ilişkin açıklanan verilerin beklenenden iyi gelmesiyle birlikte ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 26 Temmuz’daki toplantısında politika faizini son kez 25 baz puan artıracağı beklentileri kuvvetlenmişti.

Dolar endeksi geçtiğimiz hafta salı günü 99’lu seviyelere kadar geriledikten sonra yükselişe geçti. Endeks şu sıralarda 101.155’ten işlem görürken, ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 3.805 ile düşüş gösteriyor.

GÖZLER MERKEZ BANKALARININ FAİZ KARARINDA

Bu hafta Fed, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) faiz kararları piyasalar tarafından merakla takip edilecek.

Fed'in çarşamba günü sona erecek FOMC toplantısından sonra yapacağı açıklamada ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın basın toplantısında Fed'in gelecekteki duruşu, faiz adımları konusunda vereceği sinyaller piyasalarda yönü belirleyecek.

Dolar/TL haftanın ilk işlem gününe 26.94’ün üzerinde başladı. Kur şu dakikalarda yatay seyrederek 26.97 liradan işlem görüyor. Dolar/TL’de gün içerisinde en düşük 26.86, en yüksek ise 27.01 seviyeleri görüldü. Euro 29.94 lira ile geriliyor.

Dolar/TL ve Diğer Döviz Kurlarında Son Durum

Cuma günü yükseliş eğiliminde hareket eden dolar/TL, günü önceki kapanışının yüzde 0,8 üzerinde tamamladı. Dolar/TL, yeni haftaya ise yatay bir seyirle başlamasının ardından saat 10.15 itibarıyla önceki kapanışının hemen altında işlem görüyor. Aynı dakikalarda avro/TL önceki kapanışının yüzde 0,1 üzerinde, sterlin/TL de yüzde 0,1 değer kazancıyla satılıyor.

Geçen haftanın son işlem gününde yüzde 0,3 artışla 101,1 seviyesinden günü tamamlayan dolar endeksi, şu sıralarda önceki kapanışının yüzde 0,1 altında 101 seviyesinde bulunurken, avro/dolar paritesi şu dakikalarda yüzde 0,1 artışla seyrediyor.

Analislter, ABD, Avrupa ve Japonya merkez bankalarının para politikası kararlarının açıklanacağı haftaya yatırımcıların temkinli başladığını belirterek, enflasyon ve resesyon ikileminin varlık fiyatları üzerindeki etkisinin sürdüğünü ifade etti.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) çarşamba günü açıklayacağı para politikası kararları ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın toplantı sonrası yapacağı sözle yönlendirmelerin yatırımcıların odağına yerleştiğini aktaran analistler, Banka'nın 'şahin' adımlarına bu toplantı itibarıyla son verip vermeyeceğine ilişkin soru işaretlerinin varlığını koruduğunu söyledi.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda, Fed'in politika faizini 25 baz puan artırmasına kesin gözüyle bakılırken, 20 Eylül'deki toplantıda politika faizinin sabit bırakılacağı öngörülüyor.

Analistler, bu hafta yurt içinde gözlerin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın açıklayacağı yılın 3. Enflasyon Raporu'na çevrildiğini belirterek, Erkan'ın yapacağı sözle yönlendirmelerden alınacak mesajların yurt içi piyasalarda oynaklığı artırabileceğini vurguladı.

Bugün yurt içinde veri gündeminin sakin olduğunu, yurt dışında ise dünya genelinde açıklanacak imalat sanayi ve hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerinin takip edileceğini bildiren analistler, teknik açıdan dolar endeksinde 100 ve 99'un destek, 102 seviyesinin direnç konumunda olduğunu kaydetti.