Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Dokunulduğunda Acısı İntihara Sürüklüyor... Rapor Edilmiş Vakalarda Delirenler Bile Var

Dünyanın en tehlikeli bitkisi olarak bilinen Gympie-Gympie bitkisi, dokunulduğunda aşırı acıya ve hatta intihar düşüncelerine neden olabilen bir bitkidir. Bu bitki, Avustralya ve Endonezya'nın yağmur ormanlarında yetişmektedir ve ısırgan otu ailesine aittir. Gympie-Gympie bitkisine temas eden kişilerin yaşadığı acı, uzun süreli etkiler bırakabilmektedir.

Yayın Tarihi: 12.07.2023 09:29
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Dokunulduğunda Acısı İntihara Sürüklüyor... Rapor Edilmiş Vakalarda Delirenler Bile Var

Dokunulduğunda Acısı İntihara Sürüklüyor... Rapor Edilmiş Vakalarda Delirenler Bile Var

Anavatanı Avustralya olsa da İngiliz bir Botanikçi olan Daniel Emlyn-Jones'un bahçesindeki koleksiyonda yer alan Gympie-Gympie (Cimpi cimpi) bitkisi ilk olarak 1866 yılında, anavatanı bir atı öldürmesiyle bilindi. Isırgan otu ailesinden olan Gympie - Gympie bitkisini 49 yaşındaki Daniel Emlyn-Jones, sıkı güvenlik koşulları altında evinde yetiştiriyor.

Cimpi cimpi'nin yapraklarına ve dikenli gövdesine dokunanlar, acı içerisinde kusmaya başlıyor. Bitkinin etkisi öylesine güçlü ve neden olduğu acı öylesine dayanılmaz ki "Dünya'nın en korkulu bitkisi" olarak tanımlanıyor.

Bitkinin savunma mekanizması o kadar güçlü ki, yıllardır ölü olan bir bitkiye dokunmanın bile aynı etkilere neden olabileceği belirtiliyor.

Cimpi cimpiye dokunan ve rapor edilmiş bir vakada; bitkinin üzerine düşerek yüz ve karın bölgesinde kısa bir süreliğine temas eden bir kişi, sonrasında olanlarla ilgili şunları söylüyor:"İlk 2-3 gün boyunca olan acı dayanılmazdı. Ne uyuyabildim, ne de iş yapabildim. Şiddetli acı 14 gün kadar devam etti. Ancak ilk günden beri var olan batma hissinin tamamen geçmesi 2 seneyi buldu. Her soğuk duş aldığımda, tekrardan hissettim. Bunun verdiği acıyla yarışabilecek hiçbir şey yok. Bildiğiniz en kötü acıdan en az 10 kat daha kötüdür."

Bir başka vaka ise Dünya Savaşı'ndan!İkinci Dünya Savaşı sırasında Avustralya ordusunda görev tapan Cyril Bromley, eğitim sırasında ota temas ettikten sonra, haftalarca süren acı ve etkisiz tedavilerin ardından delirmişti.

Kaynak: evrimagaci.org

Dünyanın En Tehlikeli Bitkisi: Gympie-Gympie

Dünyanın en tehlikeli bitkisi olarak bilinen Gympie-Gympie bitkisi en ufak temasta elektrik çarpması veya yanma hissi yayıyor vücuda. Avustralya ve Endonezya'nın yağmur ormanlarında yetişen bir bitki olarak bulabilirsiniz. Urticaceae adı verilen ısırgan otu ailesine aittir. Normal hayatta özel bahçelerde muhafaza edilir ama İngiltere'deki bir kişi bu bitkiyi kendi evinde yetiştirmeye çalıştı.

Uzmanlar, bu bitkiyi evde yetiştirmek isteyen meraklı kişilere önlem almalarını ve bitkiyi evlerinin yakınında bulundurmamalarını şiddetle tavsiye ediyor.

Bu bitki ilk 1866'da keşfedildiğinde, bir yol müfettişinin atının bu bitki tarafından sokulduğu bildirilmişti. At, zehirli bitki tarafından sokulduktan sonra sadece iki saat içinde çılgına dönmüş ve ne yazık ki daha sonra hayatını kaybetmişti.

Acı, sonraki 20 ila 30 dakika içinde daha da şiddetlenir ve haftalarca hatta aylarca sürebilir. Bu durum, bitkiye sadece anlık bir temas dahi olsa bile meydana gelebilir.

Aşırı acının yanı sıra, bitkinin insanlarda intihar düşüncelerine neden olabileceği bilinmektedir. Gympie-Gympie bitkisinden aşırı acı çeken bir kişinin kendini vurduğu bildirilen en az bir olay olmuştur.

'Trikomlar olarak bilinen küçük kırılgan tüyler toksinlerle yüklüdür. Toksinler tüm bitkinin her yerindedir ve dokunulduğunda bir yıla kadar ciltte kalır.'

'Ben 4 tane çocuk doğurdum biri normal üç sezaryen hiçbiri bu acının yakınından geçemez. Acı dayanılmazın da ötesindeydi. Vücudum bir acı eşiğine ulaştı ve sonra kusmaya başladım.'

Bu bahçe aynı zamanda 2001 yılında Harry Potter ve Felsefe Taşı ve 2002 yılında Harry Potter ve Sırlar Odası filmlerine ev sahipliği yapan Alnwick kulesine sadece 15dk uzaklıkta.