Doğalgaz Faturasını Azaltmanın Yolları
Yaz aylarını geride bıraktığımız şu günlerde, özellikle akşamları yavaş yavaş doğalgaz yakmaya başladık. Doğalgaz faturasının yükünü azaltmak ise alınacak birkaç tedbirle mümkün. Pencere yaz kış ayarını yapmak için öncelikle pencerenin ya da kapının kilit mekanizmasını bulun. Pencerenin ya da kapının yan tarafında, çerçeve ile birleştiği kenarda bu mekanizmayı bulacaksınız. Yuvarlak ya da oval pim şeklinde olan bu mekanizma direkt dikkatinizi çekecektir. Yuvarlak mekanizmanın ortası alyan ucuna benzer şekilde altıgen yapıdadır. Pencere yazlık kışlık modunu ayarlamak için buraya varsa bir tornavida ya da alyan anahtar sokarak kilidi döndürmelisiniz. Önemli: Cıvatayı tamamen çevirmeyin! Tam olarak 90 derece dönmelidir. Her şeyi doğru yaptıysanız, pencere daha sıkı kapanacaktır. Aksi halde hata yapmışsınızdır. Tüm cıvataları tekrar kontrol edin – sağ tarafa döndüklerinden emin olun. Silindir kilidin üzerindeki çentik sola (içeri) dönük ise lastik daha fazla sıkılacağı için hava girişi az olacaktır ve ayar kış ayları için uygundur. Ortada ise standart ayar geçerli demektir. Çentik sağa (dışarı) dönük ise bu durum yaz ayları için uygundur. Başka bir deyişle mekanizma içe (evin içine doğru) gelirse kış ayarına gelir hava teması tamamen kesilir ve dışa (sokağa doğru) yapılırsa yaz ayarıdır.
Petek Temizliği Nasıl Yapılır?
1. Yöntem: Petekler vana bağlantılarından sökülür banyo veya balkona taşınır. Yan çevrilir içindeki pisliklerin akması beklenir. Tam boşalmazsa içindeki pislik üstte kalan kısımdan takviye su verilebilir.
2. Yöntem: Evinizde basınçlı su makinası mevcutsa 2. yöntemi yapabilirsiniz. Petekleri sökmeden petek temizliği yapmak yönteminde bu alanda 3'e ayrılıyor. 1. Banyoda yer alan boşaltma vanasını kullanarak kalorifer tesisatı içindeki suyu boşaltmalısınız. Sistem içinde su kalmadığında basınçlı su püskürtme makinenizle sisteme 2 – 3 bar basınçta su püskürtmeli dönüş suyu gelene kadar bu işleme devam etmelisiniz. Basınçlı su sayesinde petekler içinde çökelmiş ve çamur halini almış olan kalıntılar parçalanarak yerlerinden kopacak ve dönüş suyu vanasından dışarı dökülecektir. Bu işleme dönüş suyu temiz bir görünüme kavuşana kadar devam etmeniz gereklidir. Dönüş suyunun temiz aktığını gördüğünüzde petekleri sökmeden temizlemiş olursunuz.
2. Titreşimli matkap ile peteklere titreşim uygulayarak petek borusu içinde çökelmiş olan çamur kalıntıları sökülecek ve sirkülasyon ile petek dışına çıkacaktır. Titreşimli matkapları vana bağlantı noktalarına bağlayarak 2 – 3 – 4 devirde çalıştırıp 10 dakika kadar bu işleme devam ettiğinizde boşaltma vanasından önce çamurlu suyun aktığını göreceksiniz. İşlemin sonuna doğru boşaltma vanasında temiz suyun aktığını gördüğünüzde ise işlemi sona erdirebilirsiniz. Bu işlem makinesiz petek temizliği gibi çok uzun sürmeyen bir işlemdir.
3. Evde petek temizliği yapmak için uygulanan üçüncü yöntem ise makinesiz petek temizliği yöntemidir. Bu yöntemde kombiden veya sıcak su kazanından evinize gelen su hattına bir arıtma sistemi monte edilmesidir. Arıtma sistemi sayesinde su içinde gözle görülmeyen partiküller arıtılır ve peteklerinize temiz suyun girmesi sağlanır. Su sirkülasyonu sırasında peteklerinizde çökelme olmayacağı gibi petek temizliği ile de uğraşmak zorunda kalmazsınız.