Dört ayın ardından bir ilk: TL'nin reel değerinde ağustosta yükseliş
TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi TL'de dört ay sonrasında bir ilk yaşandı. TL'nin reel değeri sınırlı değer kazanmış olduğu ağustos ayında 52.5'e yükselerek dört aylık düşüşün ardından tekrar yükseliş gösterdi. TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi, 14 ve 28 Mayıs Seçimlerinin ardından TL'nin keskin şekilde değer yitirmesine paralel olarak haziran ve temmuz ayında da sert düşüş kaydetti. Endeks, Temmuz ayında 48.7 ile Aralık 2021'den bu yana en düşük değeri görmüştü.
Endeks, Aralık 2021'de 47.61 ile 1994 yılından bu yana en düşük değere gelmesi ardından geçen bu yıl Mart ayına kadar kademeli yükselerek 60 seviyesine yaklaşmıştı.
Dünya'nın haberine göre; reel efektif döviz kuru endeksleri Türkiye'nin fiyat düzeyinin dış ticaret yaptığı ülkelerin fiyat düzeylerine oranının ağırlıklı geometrik ortalaması alınarak hesaplanıyor.
Reel Efektif Döviz Kuru Endeksi
Reel efektif kurun azalışı, TL'nin reel olarak değer kaybettiğini, yani Türk mallarının yabancı mallar cinsinden fiyatının düştüğünü gösteriyor.
Reel efektif döviz kuru endeksi, geçen ay TÜFE bazında 3,80 puan artarak 52,50’ye yükseldi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan geçici verilere göre, reel efektif döviz kuru endeksi, TÜFE bazında ağustosta bir önceki aya kıyasla 3,80 puan artarak 52,50’ye çıktı. Endeks, temmuzda 48,70 düzeyinde bulunuyordu. Bu dönemde Yİ-ÜFE bazında reel efektif döviz kuru endeksi de 4,19 puan artışla 81,50’den 85,69’a yükseldi. Türk lirasının değeri ise ağustosta bir önceki yılın aynı ayına göre TÜFE bazında 0,30 puan azalırken, Yİ-ÜFE bazında 3,55 puan arttı.