Diyarbakır'daki Tarihi Buluntular
Diyarbakır'ın kalbi olarak bilinen Amida Höyük’te yürütülen kazı çalışmalarında Geç Uruk dönemine ait bir silindirik mühür bulundu. Kazı heyeti başkanı Prof. Dr. İrfan Yıldız, buluntunun milattan önce 3400 ile 3100 yılları arasına tarihlendiğini belirtti.
Çeşitli Medeniyetlere Ev Sahipliği
Amida Höyük, Hurri-Mitanniler'den başlayarak Osmanlı’ya kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle Dicle Üniversitesi tarafından yürütülen kazılar 2018 yılında başlamıştır.
Tarihi Kalıntılar ve Yeni Buluntular
Şu ana kadar yaklaşık 1800 yıllık su kanalları ve kalorifer sistemleri, 1700 yıllık mezar odaları ve Birinci Dünya Savaşı'na ait mühimmatların yanı sıra 800 yıllık mermer kalıntıları gibi birçok önemli buluntu gün yüzüne çıkmıştır. Bu yılki kazılar, Artuklu Sarayı’nın kabul salonunun güney kısmı ve Saraykapı ile kral yolu arasında devam etmektedir.
Kesintisiz Yaşamın Kanıtı
Prof. Dr. Yıldız, kazılarda Amida Höyük’teki yaşamın 10 bin yıldır kesintisiz sürdüğünü ifade ederek, "Yeryüzünde kesintisiz yaşamın bulunduğu en eski kent Eriha'dır. Amida Höyük ise bu sıralamada ikinci muhtemel yaşam alanıdır." dedi.
Özgün Mühür ve Ticaret Ağı
Keşfedilen silindirik mühür, benzersiz geometrik süslemelere sahip olup, ticaretin güçlü bir ağının varlığını gösterdiği düşünülmektedir. Daha önce Bismil'deki Müslümantepe Höyüğü’nde de benzer bir mühür bulunmuştu, fakat Amida'daki mühür kırık durumda olduğu için tam olarak çıkarılamamıştır.
Yıldız, "Mühür, belgelerin, çuvalların ve çömleklerin ağzını kapatmak için kullanılan bir nesnedir. Bulduğumuz mühür, Amida Höyük kazısında bulunmuş ilk silindirik, fakat genel olarak ikinci mühür buluntusudur." şeklinde konuştu.
"Diyarbakır'ın kalbi" olarak nitelendirilen Amida Höyük'teki kazı çalışmalarında, Geç Uruk dönemine ait silindirik mühür bulundu.
"Diyarbakır'ın kalbi" olarak nitelendirilen Amida Höyük'teki kazı çalışmalarında, Geç Uruk dönemine ait silindirik mühür bulundu.