Diyarbakır'daki Kazılar Önemli Bir Buluntuya Ev Sahipliği Yaptı
Diyarbakır'ın Amida Höyük'ünde süren kazı çalışmaları, Çanakkale Savaşı rozeti ile önemli bir keşfin altına imza attı. Kazı heyeti başkanı Prof. Dr. İrfan Yıldız, bulunun bu rozetin özgünlerinin çok az bulunduğunu ve genellikle replikalarının yapıldığını belirtti.
Amida Höyük ve Tarihî Önemi
Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Amida Höyük, Kültür ve Turizm Bakanlığı izniyle Dicle Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi tarafından 2018'de başlatılan kazı çalışmalarıyla inceleniyor. Kazılarda, 1800 yıllık su kanalları ve mezar odaları gibi birçok tarihî kalıntı gün yüzüne çıktı.
Bulunan Rozetin Özellikleri
Bulunan Çanakkale Savaşı rozeti, Osmanlı dönemine ait olup, 4,2 santimetre uzunluğunda ve 2,7 santimetre genişliğinde. Rozetin ön yüzünde, Çanakkale Savaşı sırasında ikisi Osmanlı askeri ve gökte doğan ay yıldızlı bayrak resmedilmiş. Alt kısmında ise 'Çanakkale Savaşı yadigarı' yazılı.
Diyarbakır'ın Tarihî Rolü
Prof. Dr. Yıldız, rozetin 1. Dünya Savaşı’ndan kalma 782 el bombasının bulunduğu alanda tespit edilmesinin şehrin Çanakkale Savaşı’na sağladığı desteği gösterdiğine dikkat çekti. Bu madalyanın, Çanakkale Savaşları sonrası memleketine dönen bir gazi askere verilmiş olabileceği düşünülüyor.
Yıldız, "Bu rozet, Diyarbakırlıların Çanakkale Savaşı'na sağladığı katkıyı gösteriyor," diye ekledi.
"Diyarbakır'ın kalbi" olarak nitelendirilen Amida Höyük'teki kazı çalışmalarında, "Çanakkale Savaşı rozeti" bulundu.
"Diyarbakır'ın kalbi" olarak nitelendirilen Amida Höyük'teki kazı çalışmalarında, "Çanakkale Savaşı rozeti" bulundu.