Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Dikkat “El Nino” Geliyor! Bere, Eldiven ve Atkıları Hazırlayın! İşte Beklenen O Tarih

Sıcaklıkların yüksek olduğu şu günlerde Türkiye ilk kar yağışı için uyarı aldı. El Nino için uyarılarda bulunan uzmanlara göre; 27 Ekim tarihinden Ankara, Eskişehir, Afyonkarahisar ve Kütahya gibi illerde yılın ilk karı görülebilecek.

Yayın Tarihi: 08.10.2023 00:39
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Dikkat “El Nino” Geliyor! Bere, Eldiven ve Atkıları Hazırlayın! İşte Beklenen O Tarih

Dikkat “El Nino” Geliyor! Bere, Eldiven ve Atkıları Hazırlayın! İşte Beklenen O Tarih

Sıcaklıkların yüksek olduğu şu günlerde Türkiye ilk kar yağışı için uyarı aldı. El Nino için uyarılarda bulunan uzmanlara göre; 27 Ekim tarihinden Ankara, Eskişehir, Afyonkarahisar ve Kütahya gibi illerde yılın ilk karı görülebilecek. Kış mevsimine doğru adım adım gidilirken uzmanlardan ilk kar yağışı için uyarılar gelmeye başladı. Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte meteorolojik gelişmeler konusunda açıklamalarda bulunan Afyonkocatepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi ve İklim Bilimci Dr. Okan Bozyurt, Türkiye’ye düşmesi beklenen yılın ilk karı için resmen tarih verdi.

Özellikle Ekim ayının 27’si ile 29’su arasında kuzey taraflardan El Nino beklendiği belirilerek Ankara, Eskişehir, Afyonkarahisar ve Kütahya gibi şehirlerde mevsimin ilk karının yağabileceği kaydedildi.

El Nino'nun etkili olduğu yıllarda Türkiye'nin bol yağış aldığını söyleyen İklim Bilimci Dr. Okan Bozyurt, "Bazı El Nino yıllarında bol yağışlı fakat ılık olmuş. Bazı El Nino yıllarında ise yine bol yağışlı fakat soğuk olduğunu görüyoruz" dedi.

Bozyurt sözlerine, "Bu sene özellikle sonbahar ve kış mevsimi bol yağışlı ve soğuk olacak gibi görünüyor. Özellikle kasım ayından itibaren. Şimdi önümüzde ekim ayının ortasına kadar kısa bir kurak dönem var. Ekimin ortasından sonra yeniden yağışlı bir sistemin ülkemize sokulacağını düşünmekteyim." sözlerini sarf etti.

Ekim ayında daha çok yağmur şeklinde yağışlar beklediğini söyleyen Bozyurt, "Ekim'in 27-29'unda yine kuzeyden ciddi bir sistem bekliyorum. Hatta bu sefer, eğer sapmazsa, Cumhuriyet Bayramı dönemlerinde hava sıcaklıkları hissedilir derecede azalacak. İç kesimlerde belki mevsimin ilk karı da yağabilir diye düşünüyorum. Mesela Ankara, Eskişehir, Afyonkarahisar, Kütahya gibi bazı şehirlerde sezonun ilk karı yağabilir." Şeklinde uyarılarda bulundu.