Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Devasa Bir Kuyruklu Yıldız Dünyaya Doğru Geliyor

Bilim insanları, tahmini çapı Everest Dağı'nın üç katı olan bir kuyruklu yıldızın uzayda patladığını ve dünyaya doğru geldiğini açıkladı. 12P/Pons-Brooks olarak adlandırılan uzay taşının Dünya'ya yaklaştığı açıklandı. Tahmini çapı 30 km olan katı bir çekirdeğe sahip olan bu cisim; buz, toz ve gazlı bir içecek şişesindeki karbonat gibi hareket eden gazlardan oluşuyor. Pons-Brooks'un başına dört ay içinde ikinci kez gelen bu olay, teleskopla bakıldığında devasa bir çift boynuz gibi görünen bir görüntü oluşturuyor. Teğet geçecek Dünyayı teğet geçeceği belirtilen yıldızın, 21 Nisan 2024 tarihinde gezegenin en yakın noktasına ulaşacağı ve çıplak gözle görülebileceği açıklandı. Uzay taşı, ünlü Halley kuyruklu yıldızı büyüklüğünde ve Dünya'da en son 1954 yılında çıplak gözle görülebilmişti.

Yayın Tarihi: 18.10.2023 10:11
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Devasa Bir Kuyruklu Yıldız Dünyaya Doğru Geliyor

Bilim İnsanları, Everest Dağı Büyüklüğünde Bir Kuyruklu Yıldızın Patladığını Açıkladı

Bilim insanları, tahmini çapı Everest Dağı'nın üç katı olan bir kuyruklu yıldızın uzayda patladığını ve dünyaya doğru geldiğini açıkladı. 12P/Pons-Brooks olarak adlandırılan uzay taşı, kriyovolkanik ya da soğuk yanardağ olarak bilinen bir kuyruklu yıldızdır. Tahmini çapı 30 km olan katı bir çekirdeğe sahiptir ve buz, toz ve gazlı bir içecek şişesindeki karbonat gibi hareket eden gazlardan oluşur.

Yıldızın Dünyaya Yaklaşma Süreci

Pons-Brooks'un başına dört ay içinde ikinci kez gelen bu olay, teleskopla bakıldığında devasa bir çift boynuz gibi görünen bir görüntü yaratıyor. Gökbilimciler, Everest Dağı'nın üç katı büyüklüğündeki bir kuyruklu yıldızın uzayda patladığını ve şu anda Dünya'ya doğru savrulduğunu açıkladı. Dünyayı teğet geçeceği belirtilen yıldızın 21 Nisan 2024 tarihinde gezegenin en yakın noktasına ulaşacağı için çıplak gözle görülebileceği kaydedildi.

Benzerlikler ve Geçmiş Gözlem

Bazıları at nalına benzeyen şeklin Star Wars'taki Millennium Falcon uzay gemisini de andırdığını düşünüyor. Uzay taşı, ünlü Halley kuyruklu yıldızı büyüklüğünde ve Dünya'da en son 1954 yılında çıplak gözle görülebilmişti.