Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Derin Deniz Madenciliği Çalışmalarına İrlanda ve İsveç de Karşı Çıkıyor

Derin deniz madenciliği çalışmalarına İrlanda ve İsveç de karşı çıkıyor. BMW ve Volvo gibi otomobil üreticileri derin deniz madenciliği yöntemiyle çıkarılan mineralleri kullanmayacaklarını taahhüt etmişlerdi. Bilim insanları derin deniz madenciliğinin okyanus ekosistemlerine geri döndürülemez zararlar vereceğini belirtiyor. Uluslararası Deniz Yatağı Otoritesi (ISA) tarafından düzenlenen konferansta, derin deniz madenciliğine izin verilmesine ilişkin kararların alınması bekleniyor.

Yayın Tarihi: 11.07.2023 19:56
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Derin Deniz Madenciliği Çalışmalarına İrlanda ve İsveç de Karşı Çıkıyor

Derin Deniz Madenciliği Çalışmalarına İrlanda ve İsveç de Karşı Çıkıyor

The Guardian’da yayınlanan habere göre derin deniz madenciliği çalışmalarına ara verilmesini isteyen ülkelere son olarak İrlanda ve İsveç eklendi. BMW ve Volvo gibi otomobil üreticileri derin deniz madenciliği yöntemiyle çıkarılan mineralleri kullanmayacaklarını taahhüt etmişlerdi. Derin deniz madenciliği konusunda gerekli izinler verilmemiş olsa da Norveç de dahil bazı ülkelerin adımlarının madencilik yarışını hızlandıracağından endişe ediliyor.

Birleşmiş Milletler’e bağlı International Seabed Authority’nin (ISA) önderliğinde müzakerelerin 28 Temmuz’a kadar sürmesi planlanıyor. Bilim insanları derin deniz madenciliğinin devam etmesi halinde, okyanus ekosistemlerinde büyük ve geri döndürülemez zararların gündeme geleceğini belirtiyor. Okyanuslarda 200 metrenin altındaki maden yataklarında yapılan çalışmaların habitatları ve türleri yok edebileceği kaydediliyor.

Özellikle son yıllarda akıllı telefonlar, rüzgâr türbinleri, güneş panelleri üretiminde ihtiyaç duyulan bakır, nikel, alüminyum, manganez, çinko ve lityum gibi metallere olan yoğun talep derin deniz madenciliğine ilgiyi kaçınılmaz hale getiriyor. Hint, Atlantik ve Pasifik Okyanusu’nun farklı bölgelerinde yapılan çalışmalarda, geçtiğimiz yıl mayıs ayına kadar arama yapmak için 31 sözleşme yapıldığı ve Moğolistan büyüklüğünde bir alanda maden arama çalışmaları yapıldığı belirtiliyor.

Uluslararası Deniz Yatağı Otoritesi (ISA) tarafından düzenlenen konferansta, derin deniz madenciliğine izin verilmesine ilişkin kararların alınması bekleniyor.

Jamaika'nın başkenti Kingston'da dün başlayan konferans, ISA'nın derin deniz madenciliğinin kurallarının ve düzenlemelerinin belirlenmesi gereken tarihten bir gün sonra gerçekleştirildi. ISA Konsey Başkanı Juan Jose Gonzalez Mijares, iki hafta sürecek konferansın sonunda 36 üyenin ortak karara varmasını ümit ettiğini söyledi. Konferansa katılan uluslararası avukat Duncan Currie, ülkelerin, derin deniz madenciliğine izin verilmesine ilişkin kararlara oy vermeye istekli olmadıklarını ifade etti. Kanada hükümetince, dün yapılan açıklamada, konuyla ilgili verilecek kararın, sistemdeki düzenleme eksiklikleri ve madenciliğin çevreye olumsuz etkisinden ötürü ertelenmesinin desteklendiği bildirildi.

Pek çok ülke, elektrikli araba bataryalarında ve diğer yeşil teknolojik gelişmelerde kullanılan madenlerin denizden sağlanmasına karşı çıkıyor. Derin deniz madenciliği, deniz tabanındaki maden yataklarından manganez, bakır, kobalt, çinko ve nadir toprak metalleri gibi ticari açıdan değerli mineralleri çıkarma işlemini ifade ediyor. Bilim insanları, derin deniz madenciliğinin neden olduğu gürültünün balina ve yunus gibi deniz memelilerine telafisi imkansız zararlar verebileceğini söylüyor.