Deprem haberleri vatandaşlar tarafından ilgiyle takip edildiği belirtilerek Kahramanmaraş'ta yaşanan depremlerin ardından uzmanlardan yeni uyarılar peş peşe gelmeye devam ettiği bildirildi.
Vatandaşlar 'Büyük İstanbul depremi ne zaman olacak? Hangi kentler deprem riskinde?' sorularını araştırırken deprem uzmanından korkutan bir uyarı yapıldı ve depremlerin önceden tahmin edilmesiyle birçok canın kurtulabileceği aktarıldı. Prof. Dr. Süleyman Pampal tarafından önemli bir duyuru yapıldı.
YAPILAN AÇIKLAMA
Deprem çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Süleyman Pampal, kabuk deformasyonlarının izlenmesi ile depremlerin önceden tahmini konusunda çok sayıda çalışma olduğunu ve Japonların bu konuda çok ileride olduğunu ifade etti ve şu ifadeleri kullandı:
'Depremlerden sonra yaptıkları çalışmaların; yükselmeler, alçalmalar, deniz seviyesinde, karada, fay zonundaki gerilme artışları, birikimleri ya da kabuktaki deformasyonun hızı ve bu deformasyonda bazen anomaliler belirlenirse, bu da depremin gelmekte olduğunu gösteren bir ipucu olabilir. Şimdiye kadar yapılan çalışmalarda hep deprem olduktan sonra tespitler yapılıyor. Bu, önemli bir veri. Ama önceden bunun kullanıldığı ve depremin tahmin edildiği bugüne kadar söz konusu olmamış. 'Bu deformasyonlarda hızlanma var, anomali var, pik yaptı, deprem olacak, 2 saat sonra, 3 saat sonra olacak kaçın' diyen başarılı bir tahmin olmamış.'
Çin'de yaşanan Haicheng depremini örnek gösteren Prof. Dr. Pampal açıklamalarında depremler hakkında uyarılarına devam etti. 7.2 ŞİDDETİNDE DEPREM OLABİLİR Konya Ovası'nı kuzeyden sınırlayan Tuzgölü Fay Zonu'nun 200 kilometreye varan bir uzunluğa sahip olduğunu ifade DEÜ Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, birbirinden bağımsız 6 fay segmenti içeren bu fay zonu içindeki Acıpınar segmentinin 7.2'ye varan büyüklükte deprem üretme potansiyeline sahip olduğunu açıkladı.