Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Deprem Riskleri ve Doğu Anadolu Fay Zonu Üzerine Görüşler

Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, deprem riski ve fay hatları üzerine açıklamalarda bulundu.

Yayın Tarihi: 06.02.2025 14:23
Güncelleme Tarihi: 06.02.2025 14:23

Deprem Riskleri ve Doğu Anadolu Fay Zonu Üzerine Görüşler

Özellikle Doğu Anadolu Fay Zonu'ndan Gelen Değerlendirmeler

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Müdürü Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, 6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde önemli açıklamalarda bulundu. Özel, "Doğu Anadolu Fay Zonu'nda kırılan segmentlerin deprem tehlikesinin uzun yıllar olmayacağını düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

6 Şubat Depremleri ve Etkileri

Prof. Dr. Özel, Türkiye’deki son büyük depremin Kahramanmaraş merkezli olduğunu ve bu depremin Doğu Anadolu Fay Zonu paralelindeki Narlı Fayı üzerinde gerçekleştiğini belirtti. Kuzey Anadolu Fay Hattı'na (KAF) göre daha düşük kayma hızına sahip olan Doğu Anadolu Fay Hattı'nın (DAF) depremlerin tekrarlanma periyotlarının 500-1000 yıl arasında olduğunu kaydetti.

Kahramanmaraş ve Çevresindeki Artçı Sarsıntılar

Kahramanmaraş'taki depremlerden sonra 350 kilometre yarıçapında 58 bin 340 artçı sarsıntı kaydedildiğini açıklayan Özel, "İlk yıl 45 bin, ikinci yıl ise 12 bin civarında artçı sarsıntı oldu." dedi. Ayrıca, DAF bölgesindeki geçmiş verilere baktıklarında, 124 yılda ortalama 40 bin depremin meydana geldiğini ifade etti.

Ege Denizi'nde Sismik Aktivite

Özel, Ege Denizi'nde son bir haftada irili ufaklı 1260 deprem kaydedildiğinin altını çizdi. Bu depremlerden 100'ünün 4 ve üzerinde büyüklükte olduğunu vurguladı. 2012 yılından beri Kandilli Rasathanesi'nin tsunamilerin takibi konusunda aldığı önlemler üzerinde de durdu.

Marmara Bölgesi İçin Risk Değerlendirmesi

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Prof. Dr. Özel, Marmara Bölgesi'ndeki deprem ihtimalinin en fazla olduğu bölgenin Kumburgaz Fayı olduğunu düşünmekte olduklarını söyledi. Ancak tarihsel depremler arasındaki belirsizliklerin kesin öngörülemeler yapmayı zorlaştırdığını dile getirdi.

Özel, "Marmara'da 250-300 yıl arasında tekrarlanma periyodu olduğunu biliyoruz. Ancak bu alandaki belirsizlikler, öngörülerimizin kesinliğini etkiliyor." diyerek sözlerini tamamladı.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Müdürü Prof. Dr....

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Müdürü Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi'nde açıklamalarda bulundu.