Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Demir Açısından Zengin Besinler

Demir açısından zengin besinler, demir eksikliği riskini azaltabilir ve anemiye neden olan semptomları önleyebilir. Ispanak, karaciğer, baklagiller, kırmızı et, kabak çekirdeği, kinoa ve balık gibi besinler demir açısından zengin kaynaklardır.

Yayın Tarihi: 17.10.2023 12:06
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Demir Açısından Zengin Besinler

Demirin Temel İşlevi

Demirin temel işlevi kan hücrelerinin bir parçası olarak oksijeni vücudun her yerine taşımaktır ve günlük alım miktarı 8-18 mg aralığında olmalıdır. Alımınız günlük kayıpları telafi edemeyecek kadar düşükse bir eksiklik meydana gelebilir. Ancak vücudunuzun emdiği demir miktarı kısmen ne kadar demir depoladığınıza bağlıdır. Demir eksikliği anemiye neden olabilir ve yorgunluk gibi semptomlara neden olabilir. Demir açısından zengin gıdalar tüketmeyen adet gören kadınlar özellikle demir eksikliği açısından yüksek risk altındadır. Bu nedenle doğru miktarda demir içeren gıdaların tüketilmesi önemlidir.

Ispanak

Ispanak, demir açısından zengin bir sebzedir. Yaklaşık 100 gram çiğ ıspanakta 2,7 mg demir bulunur. Aynı zamanda C vitamini açısından da zengin olan ıspanak, demir emilimini artırabilir. Ispanak ayrıca antioksidanlar açısından da zengindir ve kanser riskini azaltabilir, iltihabı azaltabilir ve göz sağlığını koruyabilir.

Karaciğer ve Diğer Glomerüller

Karaciğer, böbrekler, beyin ve kalp gibi iç organlar demir açısından zengindir. Özellikle sığır karaciğeri, günlük demir ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayabilir. Ayrıca organ etleri protein, B vitaminleri, bakır ve selenyum açısından da zengindir.

Baklagiller

Fasulye, mercimek, nohut ve bezelye gibi baklagiller, demir açısından zengin besinlerdir. Özellikle vejetaryenler için harika bir demir kaynağıdır. Siyah fasulye, barbunya ve mercimek gibi baklagiller demir alımını artırabilir.

Kırmızı Et

Kırmızı et, demir açısından zengin bir gıdadır. Özellikle kıyma, günlük demir ihtiyacının bir kısmını karşılayabilir. Ayrıca kırmızı et protein, çinko, selenyum ve B vitaminleri açısından da zengindir.

Kabak Çekirdeği

Kabak çekirdeği, demir açısından zengin bir atıştırmalıktır. Ayrıca K vitamini, çinko ve manganez açısından da zengindir. Magnezyum eksikliği riskini azaltabilir.

Kinoa

Kinoa, demir açısından zengin bir tahıldır. Ayrıca protein, folat, magnezyum ve diğer birçok besin açısından da zengindir. Gluten içermez ve çölyak hastaları için iyi bir seçenektir.

Balık

Balık, demir bakımından zengin bir besindir. Ton balığı, mezgit balığı, uskumru ve sardalye gibi balık türleri demir alımını artırabilir.