Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

D Vitamini ve Besin Kaynakları

D vitamini, güneşin ultraviyole ışınları cildinize çarptığında vücudunuzda üretilir ve önerilen günlük D vitamini miktarı, çoğu yetişkin için 15 mikrogram (mcg) olan 600 uluslararası birimdir (IU). Diyetisyen Lori Zanini, çoğu insanın güneş ışığı yoluyla yeterince D vitamini alamadığını ve yiyeceklerin de iyi bir besin kaynağı olduğunu söylüyor. D vitamini doğal yollardan (güvenli güneşe maruz kalma ve mümkünse beslenme yoluyla) almak en iyisidir. Mantarlar, somon, tahıllar ve yumurta gibi besinler D vitamini açısından zengin kaynaklardır. D vitamini, ciddi hastalık olasılığını azaltmak, bağışıklığı desteklemek, ruh halini düzenlemek ve kilo kaybını desteklemek gibi faydalara sahip olabilir.

Yayın Tarihi: 17.10.2023 12:02
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

D Vitamini ve Besin Kaynakları

D Vitamini ve Besin Kaynakları

D vitamini, güneşin ultraviyole ışınları cildinize çarptığında vücudunuzda üretilir ve önerilen günlük D vitamini miktarı, çoğu yetişkin için 15 mikrogram (mcg) olan 600 uluslararası birimdir (IU). Diyetisyen Lori Zanini, çoğu insanın güneş ışığı yoluyla yeterince D vitamini alamadığını ve yiyeceklerin de iyi bir besin kaynağı olduğunu söylüyor.

D Vitamini Nereden Alınır?

Çoğu besin maddesinde olduğu gibi, D vitaminini doğal yollardan (güvenli güneşe maruz kalma ve mümkünse beslenme yoluyla) almak en iyisidir. Ancak doktorunuz bir eksiklik olduğunu doğrularsa takviyeler iyi bir seçenek olabilir. İki ana türü vardır: D2 vitamini ve D3. Zanini, hayvansal gıda kaynaklarında bulunan ve seviyeleri daha etkili bir şekilde arttırdığı ve daha uzun süre koruduğu gösterilen D3 vitaminini (kolekalsiferol) önermektedir.

Mantar

Mantarlar doğal olarak yüksek miktarda D vitamini sağlamasa da, insanlar gibi onlar da UV ışığına maruz kaldıklarında ergosterol olarak bilinen bir bileşiğin yardımıyla D vitamini üretebilirler. Food Science & Nutrition dergisinde Mart 2021'de yayınlanan bir araştırmaya göre araştırmacılar, tek bir porsiyon UV ışığına maruz kalan mantar eklemenin D vitamini alımında neredeyse yüzde 100 artışla sonuçlandığını buldu.

Somon

Beslenmenize protein eklemek istiyorsanız somon harika bir seçenek olmasının yanı sıra güneş ışığı vitamini açısından da zengindir. USDA'ya göre, 1 porsiyon pişmiş somon balığı yaklaşık 570 IU D vitamini içerir.

Tahıllar

Tüketime hazır zenginleştirilmiş tahıl, genellikle porsiyon başına 40 IU D vitamini sağlar.

Yumurta

Bütün yumurtalar, harika besleyici bir gıda olmasının yanı sıra başka bir iyi kaynaktır. Büyük bir yumurtanın sarısı 37 IU D vitamini veya günlük ihtiyacınızın %5'ini içerir.

D Vitamini'nin Faydaları

Araştırmalar, D vitamininin ciddi hastalık olasılığını azaltmak, bağışıklığı desteklemek, ruh halini düzenlemek ve kilo kaybını desteklemek gibi konularda rol oynayabileceğini göstermektedir.