Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Deprem ve Demografik Dönüşüm Üzerine Açıklamalarda Bulundu

Cevdet Yılmaz, deprem ve demografik dönüşüm konularında önemli açıklamalar yaptı. Yeni kurul ve bütçe harcamalarına dair bilgi verdi.

Yayın Tarihi: 23.10.2024 13:16
Güncelleme Tarihi: 23.10.2024 13:16

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Deprem ve Demografik Dönüşüm Üzerine Açıklamalarda Bulundu

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Meclis'te Açıklamalarda Bulundu

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Demografik Nüfus Yüksek Kurulu'nun oluşturulması için çalışmaların başlatıldığını duyurdu. Yılmaz, depreme ayırılan bütçenin toplumda algılandığı gibi bittiğini belirtmenin doğru olmadığını vurgulayarak, bölgede hâlâ önemli harcamalar yapıldığını ifade etti.

Deprem Bölgesinde Devam Eden Çalışmalar

2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi'nde deprem giderlerinin ne durumda olduğunu soran gazetecilere Yılmaz, "Bölgede yaklaşık 450 bin konut inşa ediliyor. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) bölge için yeni altyapılar ve sosyal hizmetler inşa ediyor" dedi.

Kentsel Dönüşüm ve Risk Yönetimi

Yılmaz, mevcut yapıların dönüşüm sürecinin önemine de dikkat çekti. "Deprem öncesi bir liralık harcama, deprem sonrası 7 lira maliyet getiriyor. Bu nedenle riskleri belirleyip dönüştürmemiz gerekiyor" şeklinde konuştu. Bingöl'de son 20 yılda yapı stokunun yüzde 75'inin yenilendiğini de aktardı.

Demografik Dönüşüm ve Yeni Eylem Planı

Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin demografik dönüşüm yaşadığını ve doğurganlık hızının 1.5'e düştüğünü hatırlatarak, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı'nın bu konudaki bir sunumunun ardından Demografik Nüfus Yüksek Kurulu'nun kurulmasına yönelik çalışmalar başlatıldığını belirtti. "Kurul, detaylı bir inceleme yaparak yeni bir eylem planı geliştirecek" dedi.

Savunma Sanayii ve Yeni Düzenlemeler

Yılmaz, savunma sanayi ile ilgili üzerinde çalıştıkları düzenlemelere dair de açıklamalarda bulundu. Kamuoyundan gelen eleştiriler ışığında, paketlerin gözden geçirileceğini belirtti. Yılmaz, sektördeki proje sayısının 1000'i aştığını, 2022 yılında 5.5 milyar dolar ihracat yaptığını hatırlatarak, 2023 için hedefin 6.6 milyar dolar olduğunu söyledi.

Yılmaz, ayrıca Türkiye'nin hava sahasını koruyacak projelere bütçeden kaynak ayrıldığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtladı.