Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Yoğun Dış Temas Programı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bayram sonrası yoğun bir dış temas trafiği bekliyor. Temmuzdaki NATO Zirvesi'nde Türkiye'nin önemi büyük olacak. Erdoğan, 11-12 Temmuz'da Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta gerçekleşecek NATO Liderler Zirvesi'ne katılacak. Zirvenin en önemli gündem maddesi, İsveç'in NATO üyelik süreci olacak.

Yayın Tarihi: 01.07.2023 18:50
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Yoğun Dış Temas Programı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Yoğun Dış Temas Programı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bayram sonrası yoğun bir dış temas trafiği bekliyor. Temmuzdaki NATO Zirvesi'nde Türkiye'nin önemi büyük olacak. Erdoğan, 11-12 Temmuz'da Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta gerçekleşecek NATO Liderler Zirvesi'ne katılacak. Zirvenin en önemli gündem maddesi, İsveç'in NATO üyelik süreci olacak. Türkiye, geçtiğimiz yıl İsveç ve Finlandiya'ya PKK'nın faaliyetleri ve teröristler nedeniyle üyelik kapısını kapatmıştı. Ancak imzalanan üçlü mutabakat sonrasında Türkiye, Finlandiya'ya koyduğu rezervi kaldırdı. Zirvede, İsveç'in son durumu ele alınacak.

İsveç'in NATO Üyeliği

Öncesinde Brüksel'deki NATO karargahında Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın Dışişleri Bakanlarının katılacağı üst düzey bir toplantı gerçekleşecek. Bu toplantıda, İsveç'in NATO üyeliği hakkındaki taahhütleri ve ilerlemesi ele alınacak. Toplantıya ülkelerin ulusal güvenlik danışmanları da katılacak. Bu toplantının sonuçları, NATO Zirvesi'ne ışık tutacak.

Körfez Ülkeleri ve BM Genel Kurulu

Erdoğan'ın önümüzdeki haftalarda Körfez ülkelerine ziyaretleri de bekleniyor. Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri, Erdoğan'ın Körfez turu kapsamında ziyaret edeceği ülkeler arasında yer alıyor. Ayrıca eylül ayında Erdoğan, Amerika Birleşik Devletleri'ne giderek Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na katılacak.

NATO Zirvesi ve Türkiye-Yunanistan Temasları

NATO Zirvesi, Litvanya'da gerçekleşecek ve Türkiye-Yunanistan temaslarına odaklanacak. Bu zirve, Türkiye'nin dış politika ajandasında önemli bir yer tutuyor.