Çinli Bilim İnsanları, Süper İletken Özelliklere Sahip Nadir Bir Cevher Keşfetti
Çinli bilim insanları, süper iletken özellikleri nedeniyle rağbet gören nadir bir toprak elementi içeren ve daha önce hiç görülmemiş bir cevher türünü ortaya çıkardı. South China Morning Post'un haberine göre, niobobaotit olarak adlandırılan cevher niyobyum, baryum, titanyum, demir ve klorürden oluşuyor.
Heyecana neden olan niyobyum:
Bu açık gri metal, şu anda çoğunlukla önemli bir ağırlık katmadan güçlendirdiği çelik üretiminde kullanılıyor. Royal Society of Chemistry'ye göre niyobyum diğer alaşımların (metallerin karışımından oluşan malzemeler) yapımında da kullanılıyor ve düşük sıcaklıklarda süper iletken olduğu için parçacık hızlandırıcılarda ve diğer gelişmiş bilimsel ekipmanlarda bulunabiliyor.
Çin'in talih kuşu:
İç Moğolistan'ın Baotou kentindeki yeni cevher keşfi, şu anda niyobyumunun yüzde 95'ini ithal eden Çin için bir talih kuşu olabilir. Bu keşif, ülkeyi kendi kendine yeter hale getirebilir. Ancak elbette ki bu, niyobyumun hacmine ve kalitesine bağlı olacak. Öte yandan Brezilya bu nadir toprak metalinin dünyadaki en büyük tedarikçisi, Kanada ise ikinci sırada yer alıyor. Aynı zamanda ABD de Nebraska'da bir niyobyum madeni projesi üzerinde çalışıyor.
Niyobyumun diğer kullanım alanları:
Niyobyum aynı zamanda elektrikli otomobillerde ve bataryalarda da önemli bir rol oynuyor. Araştırmacılar niyobyum-lityum ve niyobyum-grafen bataryalar geliştirmek için çalışıyor. Bu piller, lityum ile birlikte kullanıldığında yangın riskini azaltabilir ve daha hızlı şarj olur. Mayıs ayında, niyobyum-grafen pilleri geliştiren Singapur Ulusal Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, pillerin yaklaşık 30 yıl dayanabileceğini ve 10 dakikadan daha kısa sürede tamamen şarj olabileceğini söylüyor.