Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Çin'de Restoranın Mantı Yarışması İsraf Tartışmalarına Neden Oldu

Yibin ilinde bir restoranın, şehirde en hızlı mantı yiyeni belirlemek için düzenlediği yarışma tepkilere neden oldu. Yetkililer, müşterilerine ödül karşılığı 108 çeşit veya acılı vonton mantıları yemeyi teklif eden restoranı, yiyecek israfı karşıtı yasayı ihlal etmekle suçladı. Hakkında soruşturma başlatılan işletmenin sahiplerinin, israfa teşvikten suçlu bulunması halinde 1400 dolara kadar ceza alması bekleniyor. Günümüzde sosyal medyada popüler hale gelen yemek yeme meydan okumaları Çin’de yasak. Çin, 2021 yılında lider Xi Jinping’in “şok edici ve rahatsız edici” olarak nitelediği yiyecek israfını ele almak için yasalar çıkardı. İsrafı önlemek için çıkartılan yasal düzenlemelere uymayanlar cezalandırılıyor. Çin’de bir restoranda bu yasayı ihlal ederek 180 baharattan oluşan mantıya benzer bir yemeği yeme yarışması düzenledi. Kazanana “Büyük Mide Kralı” unvanı verilen yarışmanın ardından soruşturma başlatılırken, sosyal medyada bu konu tartışmalara yol açtı. Çin’in mikro blog platformu

Yayın Tarihi: 11.07.2023 13:29
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Çin'de Restoranın Mantı Yarışması İsraf Tartışmalarına Neden Oldu

CNN'in haberine göre, Yibin ilinde bir restoranın, şehirde en hızlı mantı yiyeni belirlemek için düzenlediği yarışma tepkilere neden oldu.

Yetkililer, müşterilerine ödül karşılığı 108 çeşit veya acılı vonton mantıları yemeyi teklif eden restoranı, yiyecek israfı karşıtı yasayı ihlal etmekle suçladı.

Hakkında soruşturma başlatılan işletmenin sahiplerinin, israfa teşvikten suçlu bulunması halinde 1400 dolara kadar ceza alması bekleniyor.

1950-1960 yıllarında 45 milyon kişinin kıtlık nedeniyle hayatını kaybettiği ülkede pek çok restoran, benzer sebeplerden dolayı soruşturuluyor.

İsraf karşıtı yasa, aşırı yemek tüketiminin özellikle sosyal medyada teşvik edilmesinin ardından 2021'de yürürlüğe girmişti.

Günümüzde sosyal medyada popüler hale gelen yemek yeme meydan okumaları Çin’de yasak.

Çin, 2021 yılında lider Xi Jinping’in “şok edici ve rahatsız edici” olarak nitelediği yiyecek israfını ele almak için yasalar çıkardı.

İsrafı önlemek için çıkartılan yasal düzenlemelere uymayanlar cezalandırılıyor.

Çin’de bir restoranda bu yasayı ihlal ederek 180 baharattan oluşan mantıya benzer bir yemeği yeme yarışması düzenledi.

Kazanana “Büyük Mide Kralı” unvanı verilen yarışmanın ardından soruşturma başlatılırken, sosyal medyada bu konu tartışmalara yol açtı.

Çin’in mikro blog platformu Weibo’da bir kullanıcı, “Neden bu hükümet tarafından denetlenen bir konu? Gereksiz değil mi?” şeklinde yazdı.

Video paylaşma uygulaması Douyin’de ise bir başka kullanıcı, “Yetkililerin yiyecek güvenliği konularına daha fazla dikkat etmeleri daha iyi olurdu” dedi.

BİR TABAK EKSİK SİPARİŞ

Geçtiğimiz mart ayında da Fujian eyaletindeki bir otel, 30 dakikada 3 kg’lık bir hamburgeri bitirme yarışması düzenlemiş ve soruşturma başlatılmıştı.

Bazı yerel yetkililer ve restoranlar, yiyecek israfına karşı mücadeleyi desteklemek için kendi politikalarını uyguluyor.

Örneğin, Wuhan Restoran Endüstrisi Derneği, şehirdeki restoranlara grupların yemek siparişi verirken kişi sayısından bir tabak eksik sipariş vermelerini öneriyor.

Bazı restoranlar ise müşterilerini yemeklerinden önce tartarak ne kadar yiyecek alacaklarını belirliyor.