Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Çin Seddi'nde Büyük Hasar: Tarihi Eser Yıkıldı

Çin Seddi'nde yapılan yol çalışmasında büyük bir hasar meydana geldi. İşçilerin duvarı kazıcı kullanarak yıkması şok etkisi yarattı. Yıkılan bölüm, UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan tarihi bir eser niteliğindedir.

Yayın Tarihi: 05.09.2023 12:13
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Çin Seddi'nde Büyük Hasar: Tarihi Eser Yıkıldı

Milattan önce 220'de Çin'de dünyanın en uzun savunma duvarının inşası tamamlandı.

Pekin'in kuzeyinden başlayan surlar, Huang-Ho Nehri'ni ikiye bölerek güneybatıya uzanır. Gobi Çölü'nün güneyinden batıya yönelerek devam eder. Çin Seddi, basit bir izole ön duvar değil, tam bir savunma sistemi oluşturan geçitler, kaleler ve gümrük ofislerinden oluşan bir ağdır.

NEDEN YAPILDI?

Çin Seddi'nin ilk taşları Chufang Şehir Duvarı komşu ülkelerin saldırılarına karşı kendilerini savunmak için inşa edildi. Daha sonra, özellikle Savaş Dönemi'nde (MÖ 475 - MÖ 221) savunma amaçlı kullanıldı. İlk imparator olan Qin Shi Huang'ın Çin üzerinde birleşmesinden sonra, devletin inşa ettiği büyük duvarın her bölümünün birbirine bağlanmasını emretti, böylece her devlet üzerindeki egemenliğini sürdürebildi.

SIK SIK RESTORE EDİLDİ

Öte yandan 1987'den bu yana Unesco'nun dünya mirası listesinde yer alan Çin Seddi, 1600'lü yıllara kadar sık sık restore edilmiş ve uzunluğu büyütülmüştür. Bugün turist olarak Çin'e gelen ziyaretçilerin gördüklerinin çoğu, Ming Çin Seddi olarak anılan Ming Hanedanlığı döneminde inşa edilmiştir. Duvarın bazı bölümleri yıllar içinde, özellikle de uzak kırsal bölgelerde hasar gördü veya yıkıldı. Beijing Times gazetesinin 2016 tarihli bir raporu, Ming Çin Seddi'nin yüzde 30'undan fazlasının tamamen ortadan kaybolduğunu, yalnızca yüzde 8'inin iyi korunmuş olduğunu öne sürdü.

Çin Seddi'nde Büyük Hasar: Tarihi Eser Yıkıldı

Çin, antik dönemlerde farklı gruplara karşı inşa ettiği kilometrelerce uzunluğundaki Çin Seddi’nde oluşan hasarı konuşuyor. Shanxi bölgesinde yapılan bir yol çalışmasında, yüzlerce yıllık duvarın bir bölümünde büyük hasar oluştuğu ortaya çıktı. İşçilerin, çalışmaları kolaylaştırmak için kestirme yol açmak amacıyla duvarı kazıcı kullanarak deldiği belirtildi. İşçilerin yol yapımı için tarihi eseri yıkması şok etkisi yarattı. Polis, biri kadın iki kişinin gözaltına alındığını ve olayla ilgili soruşturma başlatıldığını duyurdu. Yetkililer, kazıcıyı kısa yoldan geçirmek için duvarın önemli bir bölümünün yıkıldığını, oluşan hasarın geri dönülemez olduğunu bildirdi.

UNESCO DÜNYA MİRASI LİSTESİNDE

Bir dönem dünyanın en büyük askeri yapısı olan duvarın yıkılan bölümü, devlet koruması altındaki tarihi eser niteliğinde. M.Ö. 220’de inşa edilmeye başlayan ve yapımı 1600’lere kadar devam eden Çin Seddi’nin bir bölümünün yok olduğu haberi dünyada da ses getirdi. Çin Seddi, 1987’den bu yana UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunuyor. Önceki yıllarda da duvarda çeşitli hasarlar oluşmuş, 2016 tarihli bir raporda da Çin Seddi’nin Ming Duvarı olarak anılan bölümün yüzde 30’dan fazlasının yıkıldığı bildirilmişti.