Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Çin, Rusya ile Ortadoğu'daki Durumu Görüştü

Çin'in Ortadoğu Özel Temsilcisi Zhai Jun, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov ile görüşerek, Ortadoğu'daki durumun bir an önce çözülmesine ve Filistin-İsrail barış görüşmelerinin yeniden başlatılmasına katkıda bulunmak amacıyla Rusya ile işbirliğini sürdürmeye hazır olduklarını ifade etti.

Yayın Tarihi: 21.10.2023 00:16
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Çin, Rusya ile Ortadoğu'daki Durumu Görüştü

Çin'in Ortadoğu Özel Temsilcisi Zhai Jun, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov ile görüşmede, Çin'in Ortadoğu'daki durumun bir an önce çözülmesine ve Filistin-İsrail barış görüşmelerinin yeniden başlatılmasına katkıda bulunmak amacıyla Rusya ile işbirliğini sürdürmeye hazır olduğunu söyledi.

Çin, durumun bir an önce çözülmesini kolaylaştırmak ve Filistin-İsrail barış görüşmelerinin yeniden başlatılmasında olumlu bir rol oynamak amacıyla Rusya ile etkileşim ve koordinasyonu sürdürmeye hazırdır. Filistin-İsrail çatışmasının temel nedeninin Filistin halkının meşru haklarının korunmaması olduğunu ifade eden Ortadoğu temsilcisi, Çin ve Rusya'nın aynı pozisyona sahip olduğunu belirtti.

Orta Doğu'da daha etkin rol oynamak isteyen Çin, İsrail ve Hamas arasında ateşkes sağlanması için Orta Doğu'ya elçi gönderdi. Çinli elçi Zhai Jun, Rusya Devlet Başkanı Putin'in özel Orta Doğu ve Afrika Temsilcisi Mikhail Bogdanov ile görüştü. Her iki ülkenin de İsrail-Filistin sorunu ve diğer krizlerin siyasi çözümüne yönelik çabaları yakından koordine etme konusunda kararlı oldukları açıklandı.

Çin, Filistin sorununun çözümü için işbirliğine hazır olduğunu belirtti. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Mısır Başbakanı Mustafa Madbuli ile yaptığı görüşmede, çatışmaların durdurulması ve insani krizin önlenmesi konusunda işbirliğini güçlendirmeye hazır olduklarını ifade etti.

Çin, sivillere yönelik saldırılara karşı olduğunu bildirdi, ancak Hamas'ın saldırısını kınamadı. Çin Dışişleri Bakanlığı, uluslararası toplumda sıcak noktalara ilişkin meselelerin ele alınırken büyük güçlerin objektif ve tarafsız olması gerektiğine inandıklarını belirtti.