Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Çin Merkez Bankası Bankaların Rezerv Oranını Düşürdü

Çin Merkez Bankası, ekonomik toparlanmayı desteklemek için bankaların rezerv oranını düşürdü. Ayrıca, bankalardan döviz pozisyonlarını sıfırlamamalarını istediği iddia edildi.

Yayın Tarihi: 14.09.2023 15:33
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Çin Merkez Bankası Bankaların Rezerv Oranını Düşürdü

Çin Merkez Bankası (PBOC), ekonomik toparlanmayı desteklemek için bankaların rezerv olarak ayırmaları gereken tutarı bu yıl ikinci kez düşürme kararı aldı.

PBOC zorunlu karşılık oranını çoğu banka için 25 baz puan düşürdü. Açıklamada, bankaların ağırlıklı ortalama zorunlu karşılık oranlarının kesinti sonrasında %7,4 seviyesinde olacağı belirtildi. PBOC açıklamasında, cuma gününden itibaren geçerli olacak indirimin, “makul derecede bol” likiditenin korunmasına yardımcı olmak amacıyla yapıldığı ifade edildi.

PBOC, “Ekonomi toparlanmaya devam ediyor ve iç etkenler güçlenmeye devam ediyor” dedi. PBOC ağustos ayında bir yıllık kredi faiz oranlarında sürpriz bir indirim yaparak politika desteğini artırmıştı. Çoğu ekonomist, PBOC’nin cuma günü faiz oranını değiştirmemesini bekliyor.

Çin Merkez Bankası'nın Bankalardan Döviz Pozisyonlarını Sıfırlamamalarını İstediği İddia Ediliyor

Çin Merkez Bankası'nın ülkenin en büyük bankalarından piyasadaki döviz pozisyonlarını hemen sıfırlamaktan kaçınmalarını ve yuan üzerindeki aşağı yönlü baskıyı hafifletmek için bir süre daha açık pozisyon taşımalarını istediği öne sürüldü. Kaynaklar, bu gayrı resmi pencere yönlendirmesi kapsamında, bankalardan müşterilerine yaptıkları ABD doları satışlarının ardından, spot döviz pozisyonları belirli bir seviyeye ulaşana kadar bankalar arası döviz piyasalarındaki pozisyonlarını sıfırlamamalarının istendiğini ifade ettiler.

Moody's Çin'in emlak sektörü için görünümü negatife döndürdü. Bu hamle, şirketler tarafından yapılan yoğun dolar alımlarının bir kısmının bankalar tarafından absorbe edileceği ve bir süre daha bankaların defterlerinde kalacağı, dolayısıyla da düşen yuan üzerindeki aşağı yönlü baskının kısmen azalacağı anlamına geliyor.

Kaynaklar, direktifin Çin MB'nin bu hafta başında birkaç ticari bankayla yaptığı bir toplantıdan geldiğini de ifade ettiler. Çin yuanı bu yıl dolar karşısında yüzde 5'in üzerinde değer kaybetti.