Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Çin, Güney Çin Denizi'ndeki İhtilaflı Bölgeler İçin Tepki Aldı

Malezya, Endonezya ve Filipinler, Çin’in yeni haritasına ihtilaflı bölgeler üzerinde hak iddia ettiğini öne sürerek tepki gösterdi. Çin, Pekinin geçmişte sorunlu haritalar olarak adlandırdığı ve toprak sınırlarını yanlış gösterdiğini iddia ettiği haritaları düzeltmek amacıyla ulusal haritasının yeni bir versiyonunu yayınladı.

Yayın Tarihi: 31.08.2023 12:45
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Çin, Güney Çin Denizi'ndeki İhtilaflı Bölgeler İçin Tepki Aldı

Malezya, Endonezya ve Filipinler, Çin’in yeni haritasına ihtilaflı bölgeler üzerinde hak iddia ettiğini öne sürerek tepki gösterdi.

Çin Doğal Kaynaklar Bakanlığının 28 Ağustos’ta açıkladığı haritada Güney Çin Denizi’nde Malezya, Vietnam, Filipinler ve Brunei’nin üzerinde hak iddia ettiği ihtilaflı bölgelerin yanı sıra Hindistan topraklarının bir kısmı Çin’e ait gözüküyor.

Malezya Dışişleri Bakanı Zambry Abdul Kadir, Güney Çin Denizi ve Malezya’nın Sabah ve Saravak eyaletlerinin deniz alanları üzerinde hak iddia etmesinden dolayı Çin’e protesto notu gönderileceğini açıkladı.

Endonezya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Teuku Faizasyah da Çin ile irtibat içinde olduklarını ve ülkesinin Pekin Büyükelçiliği aracılığıyla konuyu görüşeceklerini bildirdi.

Filipinler Dışişleri Bakanlığı, söz konusu haritayı “Çin’in Filipinler’in deniz alanları üzerinde yargı ve egemenliğini meşrulaştırma çabası” olarak nitelendirdi.

Çin, Haritalarını Düzeltme Amacıyla Yeni Harita Yayınladı

Çin, Pekinin geçmişte sorunlu haritalar olarak adlandırdığı ve toprak sınırlarını yanlış gösterdiğini iddia ettiği haritaları düzeltmek amacıyla ulusal haritasının yeni bir versiyonunu yayınladı.

Filipinler ve Hindistan, Çin'in yeni haritasına tepki göstererek, tartışmalı bölgelerin yanlış şekilde gösterildiğini ve uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirttiler.

Çin Dışişleri Bakanlığı, haritadaki revizyonların egemenliğin yasalara uygun olarak rutin bir şekilde kullanılması olduğunu belirterek, gelen tepkileri reddetti.