Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Çin Ekonomisi İçin Teşvik Beklentileri Düşük

Çin ekonomisinin toparlanması için yapılan Temmuz toplantısında büyük teşvik beklentileri düşük. Ekonomistler, toplantıdan spesifik adım açıklanmasa da sözlü yönlendirmelerin çıkabileceğini düşünüyor. Ancak, Çinli siyasilerin agresif teşvik politikalarını açıklaması beklenmiyor. Çin ekonomisi, tüketim ve gayrimenkul fiyatlarındaki gerileme nedeniyle büyümede ivme kaybı yaşıyor. Bu durum, orta vadede ekonomik büyümenin sınırlı kalacağı tahminlerini güçlendiriyor.

Yayın Tarihi: 26.07.2023 10:51
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Çin Ekonomisi İçin Teşvik Beklentileri Düşük

Küresel ekonomi ajandasının önemli maddesi Çin toparlanması için gözler Politbüro’nun ekonomiyi tartışacağı Temmuz toplantısında olacak.

Ekonomistler spesifik adım açıklanmayan ancak sözlü yönlendirme niteliğinde mesajların çıkabildiği bu toplantıdan büyük teşvik mesajları çıkmayacağı görüşünde. Jones Lang LaSalle Başekonomisti Bruce Pang, Çinli siyasilerin ekonomi için “güçlü bir tedavi” açıklamasından kaçınacağını belirtti. Pang “Piyasaların beklediği agresif teşvik politikalarının açıklanmasını beklemiyorum” diye konuştu. Pang’a göre Çin yüzde 3 bütçe açığı hedefini genişletmek yerine altyapı projelerinin finansmanında kullanan yerel yönetimlerin özel tahvil ihraçlarını artırmaları çağrısı yapabilir. Ekonomistler para politikasında da agresif adım beklemiyor. UBS Group, yılın ikinci yarısında Çin politika faizlerinde 10 baz puan ve zorunlu karşılıklarda 25 baz puan indirim bekliyor. Geçmişte Çinli siyasilere danışmanlık yapmış Changjiang Securities Başekonomisti Wu Ge de üçüncü çeyrekte bir faiz indirimi gerçekleşebileceğini kaydediyor.

Çin’de yetkililerin teşvik mesajlarına rağmen orta vadede ekonomik büyümenin sınırlı kalacağı tahminleri ağır basıyor.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin projeksiyonlarına göre Çin 2023’te yüzde 5,2 büyüyecek. Önceki ankette bu büyüme yüzde 5,5 olarak tahmin ediliyordu. 2024 için ise büyüme beklentisi yüzde 4,9’dan yüzde 4,8’e geriledi. Başta tüketim ve gerileyen gayrimenkul fiyatları olmak üzere Çin büyümesinin alt kalemlerinde geniş çaplı bir ivme kaybı gözleniyor. Çin Politbüro politikalarda güvercin bir tavır sergilese de büyük ölçekli teşvik beklentilerini karşılamadı. Nordea Markets Başekonomisti Tuuli Koivu Çin büyümesini hızlandırabilecek ölçekte bir teşvik beklemediğini dile getirdi. 2024’te yüzde 4 ile Bloomberg anketi konsensusunun oldukça altında büyüme öngören Koivu “Riskleri aşağı yönlü görüyorum. Bu, alışmamız gereken yeni normal durum” değerlendirmesini yaptı. Ekonomistlerin Temmuz-Eylül dönemi için Çin zorunlu karşılıklarda 25 baz puan indirim tahmini değişmezken ankete bir yıllık gösterge kredi faizinde 5 baz puan yerine 10 baz puan indirim beklentisi yansıdı.