Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Cilt Kanseri Tedavisinde Bir İnovasyon: Melanom Tedavi Sabunu

Annandale, Virginia’da yaşayan 14 yaşındaki bir öğrenci, cilt kanserini tedavi etmek için tasarlanmış bir sabun ile katıldığı 3M Genç Bilim İnsanı Yarışmasını (3M Young Scientist Challenge) kazandı. Bekele, Amerika Birleşik Devletleri’nde en yaygın kanser türünü tedavi etmek için tasarladığı Melanom Tedavi Sabunu (MTS) ile yarışmayı kazandı. Bekele, önümüzdeki beş yıl içinde buluşunu geliştirmeyi ve düşük maliyetli sabunu en çok ihtiyaç duyulan yerlere dağıtacak kar amacı gütmeyen bir kuruluş oluşturmayı umuyor.

Yayın Tarihi: 26.10.2023 12:27
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Cilt Kanseri Tedavisinde Bir İnovasyon: Melanom Tedavi Sabunu

Cilt Kanseri Tedavisinde Bir İnovasyon: Melanom Tedavi Sabunu

Annandale, Virginia’da yaşayan 14 yaşındaki bir öğrenci, cilt kanserini tedavi etmek için tasarlanmış bir sabun ile katıldığı 3M Genç Bilim İnsanı Yarışmasını (3M Young Scientist Challenge) kazandı.

Annandale’deki W.T. Woodson Lisesi 9. sınıf öğrencisi Heman Bekele, son dört ayda “Amerika’nın En İyi Genç Bilim Adamı” unvanı için diğer dokuz finaliste karşı yarıştı. Öğrenciler, buluşlarının sunumu da dahil olmak üzere bir dizi yarışmada değerlendirilmeden önce konseptlerini bir prototip haline getirmelerine yardımcı olan bilim insanı danışmanlarıyla eşleştirildi.

Başvurular arasında epilepsiyi tespit etmek için bir eldiven ve uygun maliyetli bir elektronik braille (görme engelliler alfabesi) ekranlı cihaz yer alıyordu. Bekele, Amerika Birleşik Devletleri’nde en yaygın kanser türünü tedavi etmek için tasarladığı Melanom Tedavi Sabunu (MTS) ile yarışmayı kazandı.

Bekele sunumunda, “Bu sabunu, normal tıbbi sabunu, dendritik hücreleri yavaş yavaş yeniden etkinleştiren keratolitik ajanlar olan salisilik asit, glikolik asit ve tretinoin ile 50/30/20 oranında birleştirerek yaptım” dedi ve devam etti: “MTS kullanıldıktan sonra sabun, cildinize toll benzeri reseptörler salar. Bu reseptörler dendritik hücrelere tutunur ve onları yeniden etkinleştirir. Artık yeniden etkinleştirilmiş dendritik hücreler daha sonra enfekte HPV hücreleriyle savaşmak için TN io12 hücreleriyle birleşir.”

Bekele önümüzdeki beş yıl içinde buluşunu geliştirmeyi ve düşük maliyetli sabunu en çok ihtiyaç duyulan yerlere dağıtacak kar amacı gütmeyen bir kuruluş oluşturmayı umuyor. Unvanın yanı sıra 25.000 dolarlık nakit ödülün de sahibi olduğunu belirtelim.

Genç Beyinlerin Olumlu Etkisi

Bekele, Young Scientist Lab’a (Genç Bilim İnsanı Laboratuvarı) şunları söyledi: “Genç beyinlerin dünya üzerinde olumlu bir etki yaratabileceğine inandığım için 3M Genç Bilim İnsanı Yarışması’na başvurdum. Her zaman biyoloji ve teknolojiye ilgi duyuyordum ve bu yarışma bana fikirlerimi sergilemem için mükemmel bir platform sağladı.”