Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

CHP'li Karabat: AKP'nin 'Yoksullaştırma Politikası'

CHP'li Karabat, AKP'nin enflasyonun önünü kesmek yerine açtığını ifade ederek 4 maddede AKP'nin 'yoksullaştırma politikası'nı anlattı.

Yayın Tarihi: 29.07.2023 16:39
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

CHP'li Karabat: AKP'nin 'Yoksullaştırma Politikası'

CHP'li Karabat Açıkladı: İşte 4 Maddede AKP'nin 'Yoksullaştırma Politikası'

CHP'li Özgür Karabat, AKP'nin enflasyonun önünü kesmek yerine açtığını ifade ederek 4 maddede AKP'nin 'yoksullaştırma politikası'nı anlattı. CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) son enflasyon verileri üzerinden değerlendirmelerde bulundu.

'BİLİNÇLİ YOKSULLAŞTIRMA TAM OLARAK BURADA BAŞLIYOR'

Merkez Bankası politikalarının başarı olarak anlatılmasının halka ihanet olduğunu kaydeden Karabat, şu ifadeleri kullandı:

TCMB BİR İLLÜZYON, HALK YOKSULLAŞIYOR, İŞLETMELER İFLASA SÜRÜKLENİYOR

1) AKP’nin ekonomik krizden çıkış için seçtiği yol, halka ekonomik soykırım uygulamaktan başka bir şey değil. Yoksullaştırma politikasını tek tek açıklayalım.

'KDV, ÖTV ve MTV gibi dolaylı vergilerin artırılması enflasyonla mücadele adı altında topluma sunuldu. Emekliye açlık sınırının altında maaş veriliyor. Asgari ücret de 1-2 ay içinde açlık sınırını altına inecek. Memurların da maaşı yoksulluk sınırının altında. 2023 yıl sonu gıda enflasyonu tahmini ise yüzde 27,9’dan yüzde 61,5’e çıktı. Gıda enflasyonu halkın büyük kısmının yaşadığı gerçek pahalılıktır. Çünkü gelirin büyük kısmı gıda ve barınmaya gider. İşte bilinçli yoksullaştırma tam olarak burada başlıyor.'

2) Gıda maliyetlerini düşürecek bir plan yok. Aksine, motorin zamları ile gıda maliyetleri artırılıyor. Gıda üretimi, nakliyesi mutlak teşvik kapsamına alınmalı ama yapılmıyor. Ekmekten et ve süt ürünlerine kadar her türlü gıda günden güne zamlanıyor.

...

3) Kamuda tasarruf sadece lafta kaldı. Rant ve zenginlik vergileri uygulanmıyor. Halka ise yeni vergiler masada. Bazı ürün gruplarında ÖTV artırımı, konut vergisi, konaklama vergisi, Özel İletişim Vergisi. Bu politikaya rasyonel zemin denemez.

...

4) Yeni TCMB yönetimi de bu vergilerin hangi aralıklarla toplanacağını, hangi seviyelere çıkarılacağını, faizin halkın alım gücünü ne kadar kısacağını belirleyecek. Çünkü 'halk öyle yoksullaşsın ki alışveriş yapamayacak duruma gelsin' politikası var.

...

Pırlantada ÖTV neden sıfır? CHP'li Karabat açıkladı

CHP'li Karabat: Kamu ve Özel Sektör Şirketleri İçin Anlaşıldı