Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Cezayir'in Bağımsızlık Günü Kutlamaları

Cezayirliler, Fransız sömürgesinden 5 Temmuz 1962'de kurtuluşun 61'inci yıl dönümünü çeşitli etkinliklerle kutladı. Fransa'nın Cezayir işgali ve Cezayir-Fransa ilişkileri hala tartışma konusu.

Yayın Tarihi: 05.07.2023 21:19
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Cezayir'in Bağımsızlık Günü Kutlamaları

Cezayir'in Bağımsızlık Günü Kutlamaları

Cezayirliler, Fransız sömürgesinden 5 Temmuz 1962'de kurtuluşun 61'inci yıl dönümünü birçok bölgede düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutladı. Cezayir'de 69 yıl önce başlayan kurtuluş savaşında Fransız işgalcilere ilk merminin sıkıldığı yer olarak tarihe geçen doğudaki Batna kentinde sivil, askeri ve yerel yöneticilerin de katıldığı büyük halk gösterisi yapıldı. Başkent Cezayir'de de bağımsızlığın 61. yıl dönümü münasebetiyle ülkenin geleneksel kıyafetlerinin giyildiği bir festival düzenlendi. Geleneksel kadın kıyafetleri arasında öne çıkan 'El-Hayik' özellikle kurtuluş savaşında Fransız güçlerinden kurtulmak için giyiliyordu.

Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun, bağımsızlık yıl dönümü dolayısıyla dün bir mesaj yayımladı. Tebbun, daha fazla uyanık olmaları gerektiğini ifade ederek, çağdaş düşünce ve yönetim modellerine doğru dönüşüm için çalışmanın önemini vurguladı. Genelkurmay Başkanı Said Şankariha da silahlı kuvvetlere hitaben yayımladığı mesajında, bağımsızlığı 'pazarlık kabul etmeyen değerli bir emanet' olarak tanımladı. Şankariha, bu emaneti korumanın da ancak samimi çalışma ve milli birlik ruhuyla mümkün olduğunu kaydetti.

Fransa'nın Cezayir işgali Fransa'nın Cezayir'deki sömürgesi 5 Temmuz 1962'de 132 yıl süren bir işgalin ardından son buldu. Cezayir makamlarına göre, Fransız sömürgesi ülkenin servetini yağmalaması ve ulusal kimliğini yok etme girişimlerinin yanı sıra arkasında 5 milyondan fazla şehit bıraktı. Fransız sömürgeciliğinin Cezayir'deki suç dosyası, iki ülke arasındaki ilişkileri on yıllardır etkileyen en önemli konuların başında geliyor. Cezayir, ilişkilerin tamamen normalleşmesini bu sorunun çözümüne bağlarken, Fransa sorunu görmezden gelmeye devam ediyor.

Fransa'nın Harki'lerle İlişkisi

Fransa'nın başkenti Paris'teki Elysee Sarayı, 20 Eylül 2021 günü ilginç bir törene ev sahipliği yapıyordu. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Cezayir'in bağımsızlığı sürecinde (1954-1962) Fransız ordusu saflarında savaşan Cezayirlilerin (yerel dildeki adlarıyla 'Harki'ler) çocuklarını ve torunlarını ağırlıyordu. Macron, salondakilere hitaben yaptığı konuşmada 'Size yeterince sahip çıkamadık, ama yaşadığınız haksızlıkları ortadan kaldıracağız ve kayıplarınızı telafi edeceğiz' derken, dinleyicilerden bazılarının gözyaşlarını tutamadığı görülüyordu.

Cezayir-Fransa ilişkilerindeki gerilimin düzeyi daha da arttı, hâlâ Cezayir-Paris hattında işler tam anlamıyla rayına oturmuş değil. Cezayir asıllı bir çocuğun Fransız polisi tarafından sokak ortasında infaz edilmesinin ardından Fransa'nın her şehrinde patlak veren ayaklanmalar, Cezayir meselesinin nesiller boyu devam eden nice travmayı nasıl tetiklediğini bütün çıplaklığıyla gösteriyor. Sosyal, siyasî, etnik, ekonomik, dinî birçok boyutu olan, hiçbir şekilde henüz tazmin edilmemiş ve suçlulara bedeli ödetilmemiş bir trajediden söz ediyoruz.