Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Ceviz: Sağlığa Yararları ve Faydaları

Ceviz, sağlığa birçok faydası olan bir besindir. İçeriğindeki vitaminler, mineraller ve yağ asitleri sayesinde kalp sağlığını korur, kanser riskini düşürür, kemik sağlığına faydalı olur, bağırsak sağlığını destekler, diyabet riskini düşürmeye yardımcı olur, uyku düzenini sağlar ve cilt sağlığını destekler.

Yayın Tarihi: 06.10.2023 19:53
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Ceviz: Sağlığa Yararları ve Faydaları

Ceviz: Sağlığa Yararları ve Faydaları

Ceviz; lif, protein, demir, karbonhidrat ve vitaminler bakımından zengin bir besindir. Magnezyum, manganez, fosfor, bakır, demir ve B6 vitamini içerir. Ceviz içeriğindeki B grubu vitaminler, enerjinin yükselmesini sağlar. Gün içerisinde sadece 2 adet ceviz tüketmek; kalbe faydalı, beyne iyi gelir. Ceviz tüketmek; vücuda bol miktarda enerji verir. Yedikten hemen sonra halsizliği alır. Alternatif bir diğer yol ise 2 adet cevizi suyun içerisine yerleştirmektir. Bunun için; 2 adet cevizi uyumadan önce bir bardak içme suyunun içerisine yerleştirin ve sabah olunca cevizleri yiyin. Cevizlerin ıslak bir biçimde olması sindirimini kolaylaştırır ve fitik asit azaldığı için daha da kolay şekilde emilir. Ayrıca bir avuç ceviz tüketmek, günlük ihtiyaç duyulan enerji miktarının %10'unu karşılar.

Cevizin Diğer Faydaları

Ceviz; omega-3 ve E vitamini içeriği sayesinde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesini sağlar. İçeriğinde yer alan polifenolik bileşikler ile fitokimyasal maddeler, vücutta iltihaplanmanın etkisinin azalmasına yardımcı olur. Bu sayede kanser ile kardiyovasküler rahatsızlıklara karşı önlem oluşturabilir. İçeriğindeki omega-3, depresyona karşı korur. Cevizin içeriğindeki protein, lif ve yağ uzun süre boyunca tok hissetmeye yardımcı olur. Tokluk hissinin artırdığı için kilo alımını engeller ve kilo kontrolünü sağlar.

Hafızanın Güçlenmesini Sağlar

Cevizin içeriğindeki omega-3 ile omega-6 yağ asitleri kaliteli yağ açısından güçlü olmasını destekler. Böylece bilişsel işlev ile hafızayı geliştirmeye yardım edebilir. Omega-3 yağ asitleri sayesinde motor işlevin geliştirilmesine destek olabilir. İnflamasyonu ve oksidatif hasarı azaltarak hafıza sorunlarının giderilmesine destek olur, Alzheimer hastalığına yakalanma ihtimalini düşürebilir.

Kanser Riskini Düşürebilir

Ceviz, güçlü antioksidanlar olan polifenol içerir. Bu nedenle ceviz; prostat kanseri, meme kanseri ve kolon kanseri ihtimalini düşürebilir.

Kalp Sağlığını Korur

Cevizin içeriğinde alfa-linolenik asit isimli omega-3 yağ asidi bulunur. Düzenli bir biçimde günlük olarak ceviz tüketmek; kalp hastalığı riskinin azalmasını sağlayabilir.

Kemik Sağlığına Faydalıdır

Ciddi seviyede bakır eksikliği; kemik erimesi olarak bilinen osteoporoz ve düşük mineral yoğunluğunun riskinin artmasına neden olur. Ceviz ise iyi derecede bakır içerdiği için bu sağlık sorunlarına karşı yardımcı olabilir. İçeriğindeki manganez, kalsiyum ve bakır minerali osteoporoza karşı iyi gelir. Magnezyum, kemik tarafından kalsiyum emilmesini destekleyerek kemik oluşumuna iyi gelir.

Bağırsak Sağlığına İyi Gelir

Sindirim sisteminde bulunan mikroorganizmalardan meydana gelen bağırsak mikrobiyomunu olumlu bir biçimde etkiler böylece bağırsak sağlığına iyi gelir.

Diyabet Riskini Düşürmeye Yardımcı Olur

Ceviz tüketmek, diyabete yakalanma ihtimalinin düşürülmesine yardımcı olabilir.

Uykuyu Düzenler

Ceviz tüketmek, melatonin hormonunun salgılanmasına destek olarak uykuyu düzenler.

Cilt Sağlığını Destekler

Ceviz, hem saçları hem de tırnakları güçlendirir. Biyotin ve B7 vitamini sayesinde saçların ve tırnakların güçlü bir biçimde büyümesini destekler, saç kaybının önüne geçebilir. Antioksidan ve E vitamini içeriğiyle saçların ve tırnakların cildin sağlıklı ve daha genç görünmesine yardımcı olabilir.

UYARI: Hassasiyeti ve alerjisi olanların tüketmesi tavsiye edilmez. Aşırı derecede ceviz tüketmek; böbrek taşı oluşmasına yol açabilir ve kilo alımına sebep olabilir.

Halsizliğe İyi Gelen Diğer Besinler

Badem, chia tohumu, fındık, kabak çekirdeği, süzme peynir, fasulye, filizler, kivi, muz, elma, kahve