Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Ceviz: Bağışıklık Sistemini ve Beyin Sağlığını Destekleyen Güçlü Bir Besin

Ceviz, bağışıklık sistemini desteklemek ve beyin sağlığını korumak için önemli bir besindir. İçeriğindeki proteinler, Omega-3 yağ asitleri ve polifenol gibi bileşikler sayesinde birçok fayda sağlar. Cevizin tüketimi, bağırsak sağlığını destekler, hafızayı güçlendirir, tokluk hissi verir ve kilo kontrolüne yardımcı olur. Ayrıca ceviz, romatizmal iltihabı azaltır, kalp krizi riskini düşürür ve göz sağlığını korur.

Yayın Tarihi: 12.10.2023 17:14
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Ceviz: Bağışıklık Sistemini ve Beyin Sağlığını Destekleyen Güçlü Bir Besin

Ceviz: Bağışıklık Sistemini ve Beyin Sağlığını Destekleyen Güçlü Bir Besin

Ceviz, bağışıklık sistemimizi ve genel sağlığımızı desteklemek için önemli olan proteinler içerir. İçerdiği proteinler bir yana gerçek bir B6 kaynağı olan ceviz beyin ve sinir sistemi sağlığını doğrudan korur. Birçok nörolojik hastalığa karşı güçlü içeriğe sahip olan ceviz sık sık tüketilmesi gereken bir yemiş türüdür.

Ceviz, Omega-3 ve Alfa-linolenik asit (ALA) içerir. Açıkça ifade etmek gerekirse ceviz, kalp sağlığı, beyin sağlığı ve inflamasyona karşı faydalarla ilişkilendirilen yüksek miktarda ALA içeren tek yemiştir. İçerdiği sağlıklı yağlar genel sağlığımız için çok kıymetlidir.

Cevizlerin prebiyotik görevi görerek bağırsak florasının korunmasına yardımcı olan polifenol içerir. Polifenol, kalp sağlığı, bilişsel sağlık, iltihaplanma ve belirli kanser türleri de dahil olmak üzere çeşitli şekillerde sağlığın geliştirilmesinde yararlı bir rol oynayabilen antioksidan bileşiklerdir. Bağırsak mikrobiyomunu beslemek için doğru gıdaları seçmek çok önemlidir. Araştırmalar, cevizlerin bağırsak sağlığını destekleyen ve faydalı bakterilerin büyümesini artıran prebiyotik özelliklerinden dolayı iyi bir seçim olabileceğini gösteriyor.

Ceviz beyin sağlığını destekleyen önemli besin maddeleri içerir. Ceviz yemek, yetişkinlerde hafıza, konsantrasyon ve bilgi işleme hızına ilişkin bilişsel işlev testlerindeki performansın artmasına yardımcı olabilir. Araştırmalar cevizin tokluk hissi veren besinlerden biri olduğunu gösteriyor. Bu durum kilo alımını engellerken obezite riskini de düşürüyor.

Ceviz Neden Tüketilmeli?

Ceviz kabuklu kuruyemişler arasında çok fazla tavsiye ediliyor. Cevizin içeriği omega yağ asitleriyle doludur. Ceviz yemek romatizmal iltihabı azaltır, kalp krizi riskini düşürür, unutkanlığa engel olur ve göz sağlığına karşı korur. Aynı zamanda ceviz beyni zehir gibi çalıştırır. Bu besin ile soğuk algınlığı ve grip salgınından korunun.

Cevizin Faydaları Neler?

Ceviz binlerce yıldır tüketilen sağlıklı bir atıştırmalıktır. Kabuklu yemişler arasında en çok övgüyü alan besinlerden de biridir. Lif, karbonhidrat, vitaminler, protein ve demir açısından zengin olan cevizin faydaları doğru miktarda tüketildiğinde çoktur. Yüksek yağ ve kalori içeriği nedeniyle korkulan ceviz, aslında kolesterol içermez ve tekli doymamış yağlar yerine çoklu doymuş yağlar içermesi bakımından da eşsizdir. Ceviz, diğer kabuklu yemişlere göre bu nedenle daha sağlıklı kabul edilir. Omega 3 ve omega 6 yağ asitleri, cevizi kaliteli yağ asitleri açısından güçlü kılar. Bunlar hafızayı ve bilişsel işlevi geliştirmeye yardımcı olabilir.

Ceviz, uzun süre tok tutmayı sağlayan lif, protein ve yağ içeren bir besindir. Elbette bu da cevizi, sağlıklı bir atıştırmalık yapar. Özellikle çoğu düşük kalorili atıştırmalıktan ya da paketli diğer ürünlerden üstün kılar. 'Tatlı krizi' yaşadığınız durumlarda da şeker ihtiyacı yerine enerjinizi yükseltecek B grubu vitaminleri barındıran cevizi tüketebilirsiniz. ABD'de yürütülen ulusal bir araştırmada, ceviz v.b. kuru yemişlerin tüketiminde günlük yarım porsiyonluk artışın düşük obezite riski ile ilişkili, kilo koruma ve kilo verme ile de pozitif ilişkili olduğu görülmüştür. Sağlıklı bir ara öğün için yoğurt ve cevizi birlikte tüketebilirsiniz. Bir avuç ceviz günlük enerji ihtiyacınızın yüzde 10'unu karşılar. Bu nedenle de sağlıklı yağ olmasına rağmen dikkatli tüketilmelidir.