Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Cep Telefonlarının Duruş Bozukluklarına Etkisi

Uzmanlar, cep telefonlarının duruş bozukluklarına neden olduğunu belirtiyor. Akıllı telefonların uzun süreli kullanımı kamburluğa yol açabiliyor. Duruş bozukluklarına bağlı olarak ortaya çıkan kamburluk, uygun tedavi yöntemleriyle düzeltilebiliyor. Telefon kullanırken dik durmak ve düzenli mola vermek önemli önlemler arasında yer alıyor.

Yayın Tarihi: 02.09.2023 12:13
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Cep Telefonlarının Duruş Bozukluklarına Etkisi

Cep telefonlarının yeni zararı ortaya çıktı

Uzmanlar, “Cep telefonları duruş bozukluklarına neden oluyor” diyerek uyardı.

Hayatımızın bir parçası olan akıllı telefonları, uzun süreli konuşmadan çok mesajlaşma, sosyal medya takibi için kullananları bekleyen en büyük tehlike 'kamburluk' olarak ortaya çıkıyor.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Mutlu Güngör, hayatımızın bir parçası haline gelen akıllı telefonlar başta olmak üzere tüm teknolojik araçların uzun süre aynı pozisyonda kullanılmaları durumunda duruş bozukluğuna bağlı kamburluğa neden olduğunu belirterek alınması gereken önlemleri açıkladı.

Kifoz Nedir?

Kifoz yalnızca küçük çocuklarda değil, yaşlılarda da tehlikeli bir hastalık. Skolyoz genellikle gerçek bir sağlık sorununa neden olmazken, daha az bilinmesine rağmen kifoz başlı başına hayati tehlike oluşturabiliyor.

Kifoz, omurganın öne eğrilmesi durumudur. Aslında omurga sırt bölgesinde zaten öne eğik (kifotik), bel bölgesinde ise çukur (lordotik) bir görünümdedir. İşte sırttaki öne eğikliğin normalin üzerine çıkması (50-60 dereceden fazla olması) ya da beldeki çukurluğu düzelmesi (15 derecenin altına inmesi) ya da kaybolması durumunda kifoz ortaya çıkıyor.

Telefon Kullanımının Etkisi

Duruş bozukluğuna bağlı kamburluk hakkında uyarılarda bulunan Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Güngör, uzun süre telefon televizyon tablet gibi teknolojik araçları aynı pozisyonda kullanarak boyun ve sırta binen uzun süreli yüklerde omurgaya stres etki yaparak kas kısalıkları ve zayıflığı sonucu omurgada öne doğru eğrilik yani kamburluğun oluşmasını hızlandırır.

Erişkin bir insanın başının normalde 4.5-5.5 kg’a kadar ağırlık değerinde yük taşıdığını fakat 60 derece açıyla büküldüğünde, boynun kaldırması gereken ağırlık 27 kg’a çıktığını belirten Güngör, telefonunuzu ya da tabletinizi daha yüksek bir seviyede tutmanın önemini vurguladı.