Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Cep Telefonları İçin Yeni Düzenleme: Sinyal Alınamayan Telefonların IMEI Gidecek

Cep telefonları için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından yapılan yeni düzenlemeye göre, sinyal alınamayan telefonların IMEI numaraları siyah listeye alınacak. Bu düzenlemeyle birlikte süre 7 yıldan 1 yıla düşürüldü. Ancak 112 acil çağrı sistemi için kullanılan cihazlar bu düzenlemenin dışında tutulacak. Siyah listeye alınan cihazların yeniden kullanılabilmesi için e-devlet üzerinden başvuru yapılacak. Yönetmelik 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe girecek.

Yayın Tarihi: 13.10.2023 22:45
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Cep Telefonları İçin Yeni Düzenleme: Sinyal Alınamayan Telefonların IMEI Gidecek

Cep Telefonları İçin Yeni Düzenleme

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından geçen aylarda hazırlanan 'Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Cihazların Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik'te Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik' sonunda yayınlandı. Yönetmeliğe göre, MCKS'sinde kayıtlı cihazlar arasında son sinyalin üzerinden kesintisiz bir yıl elektronik haberleşme şebekelerinden hizmet almayan telefonların sinyali 24 saat içinde kesilecek ve cihazların bilgileri siyah listeye alınacak. Bu süre daha önce 7 yıl iken, yeni düzenleme ile 1 yıla düşürüldü.

112 Acil Çağrı Sistemi İçin İstisnalar

Elektronik kimlik bilgisine sahip olan cihazlar arasında 112 araç içi acil çağrı sistemi için kullanılanlar, teknik imkanlarla tespit edilebilmeleri durumunda bu düzenlemenin dışında tutulacaklar. Yani, bu cihazlar için süre kısıtlaması geçerli olmayacak.

Siyah Listedeki Cihazların Yeniden Kullanımı

Siyah listeye alınan cihazların bir abone numarası ile yeniden kullanılması durumunda, cihazı kullanan kişinin talebi ve abone numarası bilgisi ile birlikte işletmeci tarafından derhal kuruma bildirilecek. Yapılacak inceleme sonrası kontrol olumlu sonuçlanırsa, cihazın IMEI numarası tekrar aktif hale gelecek ve cihaz beyaz listeye alınacak. Bu başvurular e-devlet üzerinden yapılacak.

Yönetmeliğin Yürürlüğe Girişi

Yeni düzenleme 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.