Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Çatlamaya Son! Çatlamadan Yumurta Haşlamanın Püf Noktası

Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi yumurta, sağlıklı ve dengeli beslenmenin de önemli bir parçası. Yumurtanın doğru ve lezzetli bir şekilde haşlanması için doğru yumurta seçimi ve doğru haşlama teknikleri kullanılmalıdır. Yumurtanın çatlamaması için bazı püf noktaları vardır. Haşlanmış yumurtanın sağlık açısından birçok faydası bulunmaktadır.

Yayın Tarihi: 30.09.2023 23:29
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Çatlamaya Son! Çatlamadan Yumurta Haşlamanın Püf Noktası

Çatlamaya Son! Çatlamadan Yumurta Haşlamanın Püf Noktası

Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi yumurta, sağlıklı ve dengeli beslenmenin de önemli bir parçası. Tabi yumurtanın haşlanması da bir o kadar önemli. Yumurta nasıl haşlanmalı? Uzmanlara göre doğru yumurta haşlamanın teknikleri neler? Yumurtanın doğru ve lezzetli bir şekilde haşlanması için ilk önce doğru yumurta seçimi yapılmalı ve yumurtanın kaynatma işlemi için kullanılacak suyun derecesine yakın olması gerekmektedir.

Tencereye koyulan yumurta üzerini iki parmak geçecek kadar su eklenmelidir. Yüksek ateşte yumurta haşlanmalı, kaynadıktan belli bir süre sonra altı kapatılmalıdır.

Yumurta kaç dakikada haşlanmalıdır? İstenilen kıvamda haşlama yapmak için doğru yumurta seçimine, yumurtanın ısısına, haşlama yapılacak kabın genişliğine göre farklılık göstermektedir. Genellikle yumurtanın rafadan olması için 1-2 dakika, kayısı kıvamında olabilmesi için 5 dakika, çok pişmiş yani katı yumurta için ise kaynar hale gelen suda kısık ateşte 15 dakika pişirilmelidir.

Yumurtanın Çatlamasını Önlemek İçin Teknikler

Yumurtanın çatlamasını önlemek için bazı teknikler uygulanmalıdır. Bunlardan en önemlisi, yumurtalar oda sıcaklığında ve taze olmalarıdır. Buzdolabındaki soğuk yumurtaları hemen haşlamak suyun ve yumurtanın yüksek ısı farkından dolayı çatlamasına neden olmaktadır.

Haşlama suyuna su biraz ısındıktan sonra bir miktar tuz eklemek yumurtaların çatlamamasına ve çabuk soyulmasına da yardımcı olmaktadır. Haşlama kabının ortasına yerleştirilen bir çay tabağı veya çapraz koyulan iki kaşık da yumurtaların çatlamasını önlemektedir.

Yumurtanın İnsan Sağlığına Faydaları

Vitamin Deposu: Haşlanmış tek bir yumurta, A, B5, B12, B2, B6, D, E, K vitaminleri içerir. Bu vitaminler vücudun sağlıklı çalışması için önemlidir.

Protein Kaynağı: Haşlanmış yumurta, protein açısından zengin bir besindir. Protein, vücut dokularının onarım ve yapımında kullanılırlar.

Mineral Kaynağı: Haşlanmış yumurta kalsiyum, çinko, fosfor, selenyum ve folat içerir. Anne sütünden sonra pek çok besin öğesi içerdiği için mucize olarak adlandırılan tek besindir.

Beyin Sağlığı: Haşlanmış yumurta, kolin adı verilen kimyasal bileşik içerir. Kolin, beyin zarlarını güçlendirerek ve yapılarını koruyarak beyin hücrelerini sağlıklı tutar.

Güçlü Kaslar: Kasları güçlendiren aminoasitler içerir.

Cildi Zararlı Güneş Işınlarından Korur: Yumurta içerisinde bulunan antioksidanlar, cildi zararlı güneş ışınlarından korur.