Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Çalışmadan Emekli Olmanın Mümkün Olup Olmadığı

Çalışmadan emekli olmanın mümkün olup olmadığı ve isteğe bağlı sigorta hakkında ayrıntılar.

Yayın Tarihi: 19.10.2023 21:01
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Çalışmadan Emekli Olmanın Mümkün Olup Olmadığı

Çalışmadan da Emekli Olabilirsiniz!

Çalışmadan emekli olmanın mümkün olup olmadığı merak ediliyor. İsteğe bağlı sigorta nedir? İşte ayrıntılar...

Çalışmadan Emekli Olabilmenin Yolları

SSK, Bağ-Kur gibi herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna bağlı olmayan ve zorunlu sigortalı olmayı gerektirmeyecek şekilde çalışanlar ile sigortalı olarak çalışmakla beraber bir ay içinde 30 günden az çalışan veya part-time çalışanlar; 18 yaşını doldurmuş olmak koşulu ile isteğe bağlı sigortalı olabiliyorlar. Ayrıca, çalışmaya ara vermiş olanlar veya prim gün sayısı eksik olanlar da isteğe bağlı sigortalı olarak, eksik prim gün sayılarını tamamlayıp emekli olabilir, emekli aylığı alabiliyor.

İsteğe Bağlı Sigortalı Nasıl Olunur?

İlk kez isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenlerin, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK), ‘isteğe bağlı sigortası giriş bildirgesi’ni doldurması gerekiyor. Bildirge doldurulduktan sonra ikamet edilen SGK merkezine ya da il müdürlüğüne başvuru yapılması gerekiyor. SGK başvuruyu kabul edince sigorta başlamış oluyor. Geçmişte isteğe bağlı sigortalı olan ve iptal eden veya sistemden çıkanlar da yeniden başvuru yapabiliyor.

En Düşük Prim 4 Bin 292 TL

İsteğe bağlı sigorta yaptıranlar aylık ödeyecekleri prim tutarını kendileri belirliyor. En az ödenecek prim ise brüt asgari ücretin yüzde 32’si. Bugünkü asgari ücret üzerinden hesaplandığında isteğe bağlı sigorta da en düşük ödenecek prim tutarı 4 bin 292 TL olarak belirlenmiştir.