Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Burundi'de 3 Kişide M Çiçeği Virüsü Tespit Edildi

Burundi'de M çiçeği virüsü üç kişide kaydedildi, sağlık önlemleri alındı.

Yayın Tarihi: 26.07.2024 20:11
Güncelleme Tarihi: 26.07.2024 20:11

Burundi'de 3 Kişide M Çiçeği Virüsü Tespit Edildi

Burundi'de M Çiçeği Vakaları Ortaya Çıktı

Burundi'nin ekonomik merkezi Bujumbura'da, 3 bireyde M çiçeği (mpox) virüsüne rastlandığı belirtildi.

Sağlık Bakanlığının Açıklamaları

Burundi Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, 22 Temmuz tarihinde Kamemge Askeri Hastanesi'ne başvuran 5 kişinin ateş, eklem ağrıları ve yaygın döküntü şikayetleri olduğu bildirildi. Yapılan tetkiklerin ardından, bu kişilerin 3'ünde M çiçeği virüsü tespit edilmiştir.

Alınan Tedbirler

Açıklamada, virüse karşı gerekli tüm önlemlerin alındığı vurgulanarak, M çiçeği testi pozitif çıkan kişilerle yakın temas edenlerin de detaylı bir incelemeden geçirileceği ifade edildi.

Bölgesel Salgın Riski

Burundi’nin komşusu Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde (KDC) 23 Temmuz'da M çiçeği salgınının hızla yayıldığına dair uyarılar yapılmıştı. KDC Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, ülkede yılbaşından bu yana 450 kişi virüs sebebiyle hayatını kaybetti, 11 bin 166 vaka kaydedildi.

En Tehlikeli Varyant Uyarısı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 5 Temmuz'da KDC’nin doğu sınırında M çiçeği virüsünün yeni bir varyantının hızla yayıldığını ve bu varyantın şimdiye kadar görülen en tehlikeli varyant olduğunu açıklamıştır.

DSÖ, M çiçeği salgınının başlangıçta cinsel yolla bulaşma ile tetiklendiğini, ancak bu yeni varyantın yakın fiziksel temas ile de bulaşabileceği konusunda kanıtlar olduğunu bildirmiştir. Bu durum, virüsün yayılma hızını ve potansiyel etkisini artırma riski taşımaktadır. DSÖ verilerine göre, yıl başından itibaren dünya genelinde 3 bin 100'den fazla M çiçeği vakası tespit edilmiştir.

Virüs, daha önce ABD ve Hindistan'da da ölümlere yol açmıştır.