
Yeşildere Barajı: Tarımda Yeni Bir Dönem
Bursa'nın Karacabey ilçesinde yapımı tamamlanan Yeşildere Barajı, 38 bin 885 dekar tarım arazisinin sulanmasına olanak tanıyor. Su tutmaya başlayan baraj, bölgedeki tarımsal üretimi önemli ölçüde artıracak.
Proje Detayları ve Hedefler
Karacabey Ovası, uygun iklim koşulları ve verimli toprak yapısıyla Türkiye'nin tarımsal üretim merkezlerinden biri olarak öne çıkıyor. Buradaki tarım arazilerinin suya kavuşması için Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen projeler arasında yer alan Yeşildere Barajı, bu kapsamda büyük bir adım olarak görülüyor.
Barajın Özellikleri
İnan Gündüz, DSİ 1. Bölge Müdürü, Yeşildere Barajı'nın kırsal Yeşildere Mahallesi sınırlarındaki konumunu belirtti. 67 metre yüksekliğe sahip olan barajın, beton kaplı kaya dolgu tipinde inşa edildiğini ve 787 bin metreküp dolgu hacmine sahip olduğunu ifade etti. Gündüz, 2015 yılında inşaatına başlanan barajın tamamlandığını ve şu an su tutmaya başladığını belirtti.
Tarıma Ekonomik Katkı
Gündüz, barajın 16 milyon metreküp su tutma kapasitesine sahip olduğunu ve 8 yerleşim birimine tarımsal sulama suyu sağlayacağını vurguladı. İlgili projenin, yıllık 384 milyon lira ekonomik katkı sağlaması bekleniyor. Ayrıca, sulu tarım imkanlarının artmasıyla birlikte, dekar başına 9 bin 750 lira gelir elde edilmesi hedefleniyor.
Gündüz, "Güney Marmara'da yer alan bu barajla tarım ürünlerinin çeşitliliği ve ekonomik potansiyel artacak. Milli gelir daha fazla artmış olacak" diyerek projenin önemine dikkat çekti.
Bursa'nın Karacabey ilçesinde yapımı tamamlanan ve su tutmaya başlayan Yeşildere Barajı ile 38 bin 885 dekar tarım arazisi suyla buluşacak.
Bursa'nın Karacabey ilçesinde yapımı tamamlanan ve su tutmaya başlayan Yeşildere Barajı ile 38 bin 885 dekar tarım arazisi suyla buluşacak.