Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Bu 4 yaz meyvesi kalp krizine bile neden olabilir! Canan Karatay uyardı...

Prof. Dr. Canan Karatay, yaz meyvelerinin kalp krizi ve felce sebep olabileceği konusunda uyarıda bulundu. Karpuz, kavun, incir ve üzümün ürik asidi yükseltebileceğini ve kalp krizi riskini artırabileceğini söyledi. Karatay, orman meyvelerini tercih etmenin daha sağlıklı olduğunu belirtti.

Yayın Tarihi: 29.07.2023 15:25
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Bu 4 yaz meyvesi kalp krizine bile neden olabilir! Canan Karatay uyardı...

Bu 4 yaz meyvesi kalp krizine bile neden olabilir! Canan Karatay uyardı...

Prof. Dr. Canan Karatay, yaz aylarına girilmişken yaz meyvelerine karşı uyarıda bulundu. 4 meyve konusunda dikkatli olma çağrısı yapan Karatay, bu meyvelerin ürik asidi yükseltebileceğini, ürik asit ve trigliserid yüksekliğinin kalp krizi ve felce sebep olabileceğini söyledi.

Yaz aylarının gelişiyle birlikte birbirinden lezzetli ve birbirinden serinletici meyvelerde market ve pazar tezgahlarını çıkmaya başladı. Meyveleri genel olarak sağlıklı gördüğümüz için hiçbir zararı olmadığına inansak da Prof. Dr. Canan Karatay, 4 yaz meyvesi hakkında dikkat çeken uyarılarda bulunarak, tüketilmesini pek önermedi.

Karatay, "Karpuz, kavun, incir, üzüm onlar ürik asidi en çok yükselten meyvelerdir. Şekeri en çok bozan onlardır. Kalp krizinin sebebi ürik asit yüksekliğidir ve trigliserid yüksekliğidir. Kavun ve karpuz dolaylı olarak karaciğeri yağlandırır" dedi.

Kan şekerini fırlatır, pıhtı sebebidir

Kalp krizi riskine karşı ürik asit ve trigliseride baktırılması gerektiğini söyleyen Karatay, "Bunları yükselten meyveler kavun, karpuz, incir ve üzümdür. 'Niye bulanık görüyorum, 'niye uykudan kalkamıyorum' diyenler kavun, karpuz, üzüm ve inciri düşünsünler. Şeker hastasıysanız bunlara hiç dokunmayacaksınız. Kavun, karpuz ve alkol gibi içecekler kan şekerini fırlatır, pıhtı sebebidir" ifadelerini kullandı.

Orman meyvelerini tercih edin

Yaz aylarında yenebilecek meyveleri de söyleyen Karatay, "Orman meyvelerini tercih edin. Karadut, böğürtlen, koyu renkli meyveler önemli. Mürdüm eriği yenebilir" önerisinde bulundu.

Dinç kalmak isteyenler için Canan Karatay'ın bir önerisini de açıklıyoruz. Canan Karatay, dünyanın en sağlıklı yiyeceklerinden birinin lahana olduğunu söyledi. Karatay, "Lahananın turşusu dünyanın en önemli tıbbi malzemelerinden biridir. Kanser olmanızı önler, kalp hastası olmanızı önler, alzheimer olmanızı önler, karaciğerinizin yağını giderir, şekerinizi düzenler" dedi.