Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

BRICS Ülkeleri Altın Destekli Para Birimi Oluşturabilir

BRICS ülkeleri altın destekli para birimi oluşturacağına dair gelen sinyaller piyasaların dikkatini çekti. Dünya yeni bir altın standardı görebileceğinden altın piyasasında yeni bir yükseliş ivmesi görülebilir.

Yayın Tarihi: 11.07.2023 12:48
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

BRICS Ülkeleri Altın Destekli Para Birimi Oluşturabilir

BRICS Ülkeleri Altın Destekli Para Birimi Oluşturabilir

BRICS ülkelerinin altına dayalı para birimi oluşturacağına dair gelen sinyaller piyasaların dikkatini çekti. Dünya yeni bir altın standardı görebileceğinden altın piyasasında yeni bir yükseliş ivmesi görülebilir.

Cuma günü Rus devlet kanalı RT'ye göre Rus hükümeti, BRICS ülkeleri olarak da bilinen Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın altın destekli yeni bir ticaret para birimini uygulamaya koyacağını doğruladı. Resmi duyurunun Ağustos ayında Güney Afrika'da yapılacak BRICS zirvesi sırasında yapılması bekleniyor.

Bu son gelişmeler küresel ekonomide süregelen dolarsızlaşma eğilimine yeni bir ivme kazandırıyor. 2022 yılının ortalarından bu yana dünya çapındaki merkez bankaları, rezervlerini ABD dolarından uzaklaştırmak için altın satın alıyor.

Altın destekli bir BRICS para birimi olasılığı altına önemli bir destek sağlayacak olsa da, bazı analistler etkinin piyasada hissedilmesinin zaman alacağını düşünüyor. Altınla desteklenen yeni bir işlem birimi, ABD dolarının hegemonyasına karşı büyük bir meydan okuma olabilir.

Birçok analist Çin'in son altın alımlarını yuana uluslararası güvenilirlik kazandırma çabası olarak görüyor. Aynı zamanda, ABD hükümetinin Ukrayna'yı işgal ettiği için Rusya'ya karşı ABD dolarını silah olarak kullanması, Rusya ile müttefik olan bazı ülkeler arasında jeopolitik belirsizlik yarattı.

Altın destekli bir para birimi, kıresel itibari para sistemi için bir oyun değiştirici olabilir. Ancak yeni para biriminin altın kadar sağlam bir para birimi olması için talep üzerine altına dönüşebilir olması gerekmektedir.

BRICS ülkelerinin dış ticaretin finansmanı için sermaye olarak altın bulundurmayı gerektiren yeni bir banka kurması da bir seçenek olabilir. Bu altın stokuna karşılık, yeni banka ihracatçılara finansman kredisi verebilir ve yeni para birimini çıkarabilir ya da BRICS ihracatı yeni para birimi ile altın karşılığında yapılabilir.

Bazı analistler, BRICS'in altın destekli para biriminden bahsetmek bir yankı odası gibi görünüyor. Bir para birimini anlamlı bir şekilde destekleyecek altına sahip değiller. ABD dolarının dünyanın rezerv para birimi olma rolüne meydan okuyacak yeni bir küresel para birimi hakkında spekülasyonlar yapılmaktadır.

ABD dolarının hakimiyetine meydan okuyan bir BRICS para biriminin küresel ekonomiye istikrar getireceği düşünülmektedir. Ancak bu durumun etkisi uzun vadeli olarak belirginleşecektir.