Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva, İsrail'in Gazze saldırılarına tepki gösterdi

Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva, İsrail'in Gazze saldırılarına tepki gösterdi. Lula da Silva, Gazze'deki saldırıları soykırım olarak nitelendirerek düşmanlıkların sona erdirilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, İsrail-Filistin sorununun çözümünde Birleşmiş Milletler'in daha fazla sorumluluk alması gerektiğini ve insani koridorun açılması çağrısında bulundu.

Yayın Tarihi: 26.10.2023 09:36
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva, İsrail'in Gazze saldırılarına tepki gösterdi

Başkent Brasila'da devlet başkanlığı sarayındaki basın toplantısında konuşan Lula da Silva, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına değinerek, 'Kimin haklı kimin haksız olduğu bir tarafa bırakılmalı ya da ilk kimin saldırdığını dahi bilmek istemiyorum. Artık düşmanlıkların sona erdirilmesi gerekiyor.' ifadelerini kullandı.

Lula da Silva, 'Sorun şu ki, artık bu bir savaş değil sadece bir soykırım. Zira savaşla hiçbir ilgisi olmayan yaklaşık 2 bin çocuk öldürüldü. Gerçekten anlamıyorum; sonucu çocukların ve masumların ölümüne yol açacak savaşa bir insan nasıl katlanır, bilemiyorum.' değerlendirmesinde bulundu.

Uluslararası topluma seslenen Lula da Silva, İsrail bombardımanından kaçmak isteyen Gazzeliler için insani koridorun bir an önce açılması çağrısında bulundu.

Kolombiya sonrası Brezilya da Gazze'ye sahip çıktı! Lula sessizliğini bozdu

Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva, 25 Ekim'deki açıklamasında, Birleşmiş Milletlerin (BM) Gazze'de yaşananlar karşısında daha fazla sorumluluk alması gerektiğini belirtmişti.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail'e 'Aksa Tufanı' adıyla kapsamlı saldırı başlattı. İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne saldırıya başladı. Gazze'den düzenlenen saldırılarda 308'i asker 1400 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 İsraillinin yaralandığı aktarıldı. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 2 bin 360'ı çocuk ve 1292'si kadın olmak üzere 5 bin 791 kişinin öldüğünü, 16 bin 297 kişinin yaralandığını duyurdu.

Lula BM'ye çağrı yaptı Sosyal medya hesabı X'ten açıklamada bulunan Lula da Silva, İsrail-Filistin sorununun çözümünde Birleşmiş Milletler'in (BM) etkisinin zayıfladığını ve Gazze Şeridi'ndeki gerilimin düşürülmesi için BM'nin daha fazla sorumluluk alması gerektiğini söyledi. Lula da Silva yaptığı açıklamada şunları söyledi: Eğer BM'nin gücü olsaydı, daha büyük müdahalelerde bulunabilirdi. ABD'nin de daha fazla müdahalesi olabilir ancak halk bunu istemiyor. İnsanlar savaş istiyor, nefreti körüklemek istiyor ancak ben bunu bu şekilde görmüyorum. Beni istediğin kadar eleştirebilirsin; 'Lula barış hakkında konuşmaya devam edecek.

'Artık çocuklar öldürülmesin' Hamas ve Hizbullah'a değinen Lula da Silva, 'Çin, Güney Afrika ve Katar ile halen konuşmalıyız görünüşe göre onlarla (Hamas ve Hizbullah) diyalogları var. İnsani koridor, gıda, ilaç ve elektriğin sağlanması gerekiyor ve artık çocuklar öldürülmesin.' dedi. Lula da Silva, Rusya ve Çin'in, Filistin devletinin kurulmasını öngören iki devletli çözümü desteklediklerini belirterek şöyle devam etti: Müzakere masasında kimse ölmez, daha az maliyetli olur ve bir çözüm bulabiliriz. Orta Doğu'da İsrail'in kendi topraklarını koruduğundan, sınırları BM tarafından çizilen Filistinlilerin de kendi topraklarına sahip olma hakkından emin olmalıyız.