Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Brezilya Amazonlarında Ölümler: Su Sıcaklığı ve Kuraklık Etkisi

Brezilya Amazonlarında su sıcaklığının ve kuraklığın etkisiyle son bir haftada 100'den fazla yunus öldü. Uzmanlar, yüksek su sıcaklığı ve kuraklık periyodunun ölümlere sebep olduğunu düşünüyor. Amazon Nehri'nde yaşayan diğer türlerin de su sıcaklığından etkilendikleri belirtiliyor. Kuraklık beklentisiyle yetkililer, yunus ölümlerinin artmasından endişe ediyor.

Yayın Tarihi: 01.10.2023 17:50
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Brezilya Amazonlarında Ölümler: Su Sıcaklığı ve Kuraklık Etkisi

Felaket Gün Be Gün Yaklaşıyor. İlk İşaretler Dehşete Düşürdü... Ölüyorlar!

Su sıcaklıklarının 38,8 dereceye kadar yükseldiği Brezilya Amazonları'nda yüzden fazla yunus ölü bulundu. Brezilya Bilim Bakanlığı tarafından desteklenen Mamiraua Enstitüsü'nden yapılan açıklamada ölü yunusların tamamının geçen 7 günde Tefe Gölü'nde bulunduğu belirtildi.

Açıklamada bu seviyede yunus ölümlerinin sıradışı olduğu ve rekor seviyedeki su sıcaklığıyla Amazon'u etkisi altına alan tarihi kuraklığın ölümlere sebep olmuş olabileceği ifade edildi.

Mamiraua Enstitüsü'nün açıklamasında, "Bu olağanüstü olayın nedenini tespit etmek için henüz erken. Ancak uzmanlarımız, bazı bölgelerde su sıcaklığının 39 dereceye kadar ulaştığı Tefe Gölü'ndeki yüksek sıcaklıkların ve kuraklık periyodunun olayla bağlantılı olduğunu düşünüyor" dendi.

Dünyanın en büyük su yatağı olan Amazon Nehri'nde yaşayan diğer türlerin de yüksek su sıcaklıklarından etkinlendikleri ifade edildi.

CNN Brezilya'nın haberinde, araştırmacılar ve aktivistlerin, nehrin ana kolunun çevresinde yer alan göl ve göletlerdeki yunusları suyun daha soğuk olduğu nehir yatağına taşımaya çalıştıkları belirtildi.

Ancak bölgenin uzaklığı nedeniyle taşıma işleminin kolay olmadığı vurgulandı.

Tarihi kuraklık yaşanan, su sıcaklığının yer yer 39 dereceyi aştığı Brezilya Amazonlarında son bir haftada 100'den fazla ölü yunus bulunduğu bildirildi.

CNN'in haberine göre, Brezilya Bilim, Teknoloji ve İnovasyon Bakanlığının finanse ettiği Mamiraua Enstitüsü tarafından yapılan açıklamada, ölü yunusların tamamının Tefe Gölünde bulunduğu ifade edildi.

Bölgede son bir haftada 100'den fazla yunusun ölümünün olağandışı olduğu vurgulanan açıklamada, uzmanların bu olayı kuraklıkla ve Tefe Gölündeki su sıcaklığının yer yer 39 dereceyi aşmasıyla bağlantılı olarak değerlendirdiği belirtildi.

Mamiraua Enstitüsü araştırmacılarından Andre Coelho, yaptığı açıklamada, bölgedeki yunusların başka nehirlere nakledilebileceğini ancak bunun çok güvenli olmadığını söyledi.

Coelho, "Hayvanları doğaya salmadan önce sudaki toksinleri veya virüsleri tespit etmek önemli" ifadesini kullandı.

Yetkililer, gelecek birkaç haftada da yunusların ölümüne yol açabilecek şiddette kuraklık beklendiğine dair uyardı.

AMAZON KURAKLIKLA MÜCADELE EDİYOR

El Nino hava olayları kaynaklı kuraklıkla boğuşan Amazon yağmur ormanları, önemli ölçüde yağış eksikliği yaşıyor.

Brezilya'nın Amazon yağmur ormanlarında yaşanan kuraklık tehlikesinden 500 bin kişinin olumsuz etkilenebileceği bildirilmişti.

Amazonlarda kuraklık, iklim değişikliği ve çevresel sorunlara ilişkin her fırsatta açıklamalarda bulunan Devlet Bakanı Luiz Inacio Lula da Silva'nın bölgeye 20 milyon dolar kaynak sağlayacağı açıklanmıştı.