Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Boston Fed Başkanı Susan Collins: Faiz Artışı Döngüsü Devam Edebilir

Boston Fed Başkanı Susan Collins, faiz oranlarının zirvede veya zirveye yakın olması nedeniyle yetkililerin para politikası konusunda daha sabırlı bir yaklaşım sergilediğini, ancak daha fazla faiz artırımının hala mümkün olduğunu söyledi. Collins, gelen ekonomik verileri değerlendirmek için daha fazla zaman ayırabileceklerini söyledi. Collins, faiz oranlarının muhtemelen daha uzun süre yüksek kalmasının nedenlerinden biri olduğunu belirtti. Ayrıca, enflasyonun hedefe geri dönüş yolunda sürdürülebilir bir şekilde ilerleyip ilerlemediği hala belirsizliğini koruyor. Collins, ekonomide yumuşak bir inişin mümkün olduğunu söyledi.

Yayın Tarihi: 13.10.2023 09:56
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Boston Fed Başkanı Susan Collins: Faiz Artışı Döngüsü Devam Edebilir

Boston Fed Başkanı Susan Collins, faiz oranlarının zirvede veya zirveye yakın olması nedeniyle yetkililerin para politikası konusunda daha sabırlı bir yaklaşım sergilediğini, ancak daha fazla faiz artırımının hala mümkün olduğunu söyledi.

Collins, Çarşamba günü Massachusetts'teki Wellesley College'deki konuşmasında, ABD merkez bankacılarının gelen ekonomik verileri değerlendirmek için daha fazla zaman ayırabileceğini çünkü muhtemelen bu sıkılaştırma döngüsünün zirvesine yakın ve muhtemelen zirvede olduklarını söyledi.

Ancak Boston Fed şefi, gelen bilgilere bağlı olarak daha fazla sıkılaştırmanın gerekli olabileceğini söyledi.

Bu yıl faiz kararlarında oy kullanmayan Collins, politika yapıcıların faiz oranlarını bir süre daha kısıtlayıcı seviyelerde tutmaları gerektiğini ve yetkililerin enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2'ye doğru ilerlediğine dair kanıt görene kadar beklediğini söyledi.

Collins, Ekonomide gördüğümüz direnç, benim görüşüme göre faiz oranlarının muhtemelen daha uzun süre yüksek kalmasının nedenlerinden biri dedi.

Konuşmasında son enflasyon verilerinin fiyat istikrarının yeniden sağlanmasına yönelik dengesiz ilerlemenin altını çizdiğini de belirten Collins, Fed'in fiyat baskılarını %2 hedefine geri döndürmek için faiz oranlarını tekrar yükseltmek zorunda kalabileceği görüşünü yineledi.

Bu döngünün zirvesinde ya da zirveye çok yakın olabileceğimize inanıyorum, ancak daha fazla sıkılaştırmayı henüz masadan kaldırmayacağım diye konuşan Collins, kendi görüşünün eylül ayındaki Fed toplantısında yetkililerin ortak görüşüyle örtüştüğünü ve şu anda %5,25-%5,5 olan federal fon oranı hedef aralığında bu yıl bir artırım daha yapılacağını belirtti.

FED YETKİLİLERİNİN GÖRÜŞLERİNE DE KATILDI

Federal Açık Piyasa Komitesi'nde bu yıl oy hakkı bulunmayan Collins, son zamanlarda tahvil piyasası getirilerindeki bir sıçramanın merkez bankası üzerindeki faiz artırımı baskısını azaltabileceğini savunan diğer Fed yetkililerinin görüşlerine de katıldı.

Collins, getirilerdeki artışın devam etmesi halinde, Yakın vadede para politikasının daha da sıkılaştırılması ihtiyacını muhtemelen azaltacaktır. Bu durum, bu sıkılaştırma döngüsü için federal fon oranlarının zirvesine çok yakın olduğumuz ve belki de zirvede olduğumuz görüşümü güçlendiriyor diye konuştu.

Collins, eylül ayı TÜFE verilerinin ardından yaptığı konuşmada, Bugün açıklanan TÜFE, fiyat istikrarının yeniden sağlanmasının zaman alacağını hatırlatıyor dedi ve enflasyonun hedefe geri dönüş yolunda sürdürülebilir bir şekilde ilerleyip ilerlemediğinin bir soru işareti olmaya devam ettiğini söyledi.

Konuşmasında ekonomide yumuşak inişin mümkün olduğu görüşünü yineleyen Collins, Faaliyetlerde düzenli bir yavaşlama ve iş gücü talebi ile arzı arasındaki uyumsuzluğu gidermek için işsizlik oranında sadece ılımlı bir artışla fiyat istikrarının yeniden sağlanabileceği konusunda iyimserim dedi.