Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Borsada Kazanılan Para Helal mi? Diyanet ve Diğer Görüşler

Son zamanlarda borsada işlem yaparak çok büyük paralar kazanan birçok insan var. Fakat bu şekilde para kazanmanın İslam'a uygun olup olmadığı konusu tartışmalıdır. Diyanet'e göre borsada işlem yapmak caizdir ancak yatırım yapılan şirketin haram para kazanmaması gerekmektedir. Açığa satış işlemi ise İslam fıkhına göre caiz değildir. Cübbeli Ahmet Hoca ise borsada yapılan tüm işlemlerin haram olduğunu savunmaktadır. Nihat Hatipoğlu ise yatırım yapılan şirketin İslam'a aykırı bir iş yapmaması durumunda borsada işlem yapmanın caiz olduğunu belirtmektedir. ABD Başkanı Joe Biden ise Müslümanların Aşure gününü kutladığını sosyal medya hesabından duyurdu.

Yayın Tarihi: 29.07.2023 22:06
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Borsada Kazanılan Para Helal mi? Diyanet ve Diğer Görüşler

Son zamanlarda borsada işlem yaparak çok büyük paralar kazanan birçok insan var. Hatta brokerlık denilen bir meslek bile ortaya çıktı.

Borsada şirketlerin hisselerine ortak olarak al-sat işlemi yapan bu kişiler bilgili, sabırlı ve kararlı olduğunda çok güzel paralar kazanabiliyorlar.

Fakat bu şekilde para kazanmak gerçekten caiz mi çoğu kişi bilmiyor. Farkında olmadan haram para mı kazanıyoruz? Bu konuda fetva veren Diyanet ve bazı kişilere göre borsanın haram olup olmadığını sizler için araştırdık.

DİYANET'E GÖRE BORSA HARAM MI?

Diyanet'e göre eğer yatırım yaptığınız şirket herhangi bir yolla haram para kazanmıyorsa bu caizdir. Ancak yatırım yaptığınız şirket faiz ile kazanıyorsa, alkol satıyorsa veya haram olarak sayılabilecek işler yapıyorsa bu kesinlikle caiz değildir. Yani dine aykırı bir şekilde iş yapan kuruluş, kurum ve ticari müesseselerin hisse senetlerini almak, satmak ayrıca faiz ile kazanan hisse senetlerinin alım ve satımını yapmak kesinlikle haramdır.

DİYANET'E GÖRE BORSADA AÇIĞA SATIŞ İŞLEMİ YAPMAK CAİZ Mİ?

Açığa satış, sahip olunmayan sermaye piyasası araçlarının (hisse senetleri gibi) satışı veya satış emri verilmesi anlamına gelir. İslam fıkhı açısından, sahip olunmayan payların satışına karışması, borç işlemlerine konu olan maddi varlıkların bulunmaması veya fazlalık talep edilirken faiz yasağının (tefecilik) potansiyel ihlali nedeniyle caiz değildir.

CÜBBELİ AHMET HOCA BORSA HAKKINDA NE DİYOR?

Cübbeli Ahmet Hoca şu anki borsa sisteminin tamamen İslam'a göre aykırı olduğunu söylüyor. Bu sebeple borsada yapılan tüm işlemlerin haram olduğunu ve hayali sanal düzenlemelere göre yapıldığını belirtiyor.

NIHAT HATİPOĞLU'NA GÖRE BORSADA İŞLEM YAPMAK CAİZ MİDİR?

Nihat Hatipoğlu, Diyanet'in fetvasına benzer şeyler söylemektedir. Eğer yatırım yaptığınız şirket İslam'a aykırı bir iş yapmıyorsa borsada işlem yapmanız haram değildir. Ayrıca enflasyon kadar bile faiz alınmasının haram olduğunu da ekliyor.

ABD Başkanı Joe Biden, Müslümanların Aşure Gününü Kutladı

ABD Başkanı Joe Biden, Muharrem ayının 10. günü kutlanan Aşure günü nedeniyle sosyal medya hesabından tebrik mesajı yayımladı. Biden, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, eşi Jill Biden ile Müslümanların Aşure gününü tanıdığını belirtti. Paylaşımda Biden, 'Jill ve ben, Aşure'yi kutlayan ve herkes için fedakarlık, adalet ve eşitlik değerlerini onurlandıran dünyanın dört bir yanındaki Müslüman dostlarımızı ve komşularımızı kabul ediyoruz.' ifadelerini kullandı.