Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Borsa İstanbul'da Girişim Sermayesi Pazarı (GSP) Oluşturuldu

Borsa İstanbul, Girişim Sermayesi Pazarı (GSP) oluşturdu. Şirketler, GSP'de işlem görmek için gerekli koşulları sağlamaları ve izahnamelerinin onaylanması gerekmektedir. Nitelikli ve kurumsal yatırımcılara satılacak olan paylar, sadece GSP'de işlem görebilecektir. GSP'de işlem gören şirketler halka açık sayılacak ve SPK ve Borsa İstanbul mevzuatına tabi olacaklar. GSP, şirketlerin kurumsallaşmasına katkı sağlayacak ve halka arz için bir adım olacak.

Yayın Tarihi: 02.10.2023 10:18
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Borsa İstanbul'da Girişim Sermayesi Pazarı (GSP) Oluşturuldu

Borsa İstanbul'un açıklamasına göre şirketlerin gerekli koşulları sağlamaları ve izahnamelerinin onaylanması halinde, ihraç edecekleri payları yatırım kuruluşları aracılığı ile nitelikli ve kurumsal yatırımcılara satılacak.

Buna göre bu paylar GSP'de sadece nitelikli ve kurumsal yatırımcılar arasında işlem görebilecek ve işlem görmeye başladıklarında halka açık sayılacak, Sermaye Piyasası ve Borsa mevzuatına tâbi olacak.

Açıklamada şöyle denildi: 'Böylece GSP'de işlem görmek, kurumsal yatırımcıların da desteğiyle şirketlerin kurumsallaşmasına katkı sağlayacak. Gerekli kurumsallaşma adımlarını tamamlayan ve yatırımlarını gerçekleştirerek büyüyen şirketler, halka arza hazır hale gelerek, paylarını bu kez halka arz etmek için başvuru yapabileceklerdir.'

Borsa İstanbul'da Girişim Sermayesi Pazarı (GSP) oluşturuldu.

Borsa İstanbul duyurusuna göre, sermaye piyasasından kaynak temin etmek isteyen şirketlerin, Borsa Kotasyon Yönergesindeki gerekli koşulları sağlamaları ve Sermaye Piyasası Kurulunun (Kurul) II-16.3 sayılı Payları Girişim Sermayesi Pazarında İşlem Görecek Ortaklıklara İlişkin Esaslar Tebliği çerçevesinde hazırlayacakları izahnamenin Kurul tarafından onaylanması halinde ihraç edecekleri payları yatırım kuruluşları aracılığıyla nitelikli ve kurumsal yatırımcılara satılacak ve bu paylar GSP'de sadece nitelikli ve kurumsal yatırımcılar arasında işlem görebilecek.

SPK mevzuatına tabi olacak

GSP'de işlem görmeye başlayan şirketler, halka açık hale gelerek SPK ve Borsa İstanbul mevzuatına tabi olacak. Böylece GSP'de işlem görmek, kurumsal yatırımcıların da desteğiyle şirketlerin kurumsallaşmasına katkı sağlayacak.

Gerekli kurumsallaşma adımlarını tamamlayan ve yatırımlarını gerçekleştirerek büyüyen şirketler, halka arza hazır hale gelerek paylarını bu kez halka arz etmek için başvuru yapabilecek.

Şirketler, bu pazar sayesinde daha erken finansman imkanı bulmuş, büyümelerini ve kurumsallaşmalarını daha sağlıklı bir biçimde gerçekleştirmiş olacak.

Bu kapsamda, Kotasyon Yönergesi ve Pay Piyasası Yönergesinde gerekli değişiklikler yapıldığı, güncellenen Kotasyon Yönergesi ve Pay Yönergesine Borsanın kurumsal internet sitesi üzerinden ulaşılabileceği bildirildi.