
Boccia ile Sosyalleşen 'Özel Sporcular' Hedefi Türkiye Şampiyonluğu
Çorlu İlçe Gençlik ve Spor Müdürlüğü Boccia Antrenörü Gamze Çelikkıran:
- "En ağır engel grubunun yapıyor olabilmesinin çok büyük bir avantajı var...."
MESUT KARADUMAN - Tekirdağ'da serebral palsi hastası ve tekerlekli sandalye kullanan bireylerle kurulan boccia takımı, Türkiye Şampiyonası'ndan altın madalya ile dönmek için her gün antrenman yapıyor.
Özel bireylerin sosyalleşmesi için Çorlu ilçesinde beş yıl önce kurulan boccia takımı, bugüne kadar önemli başarılara imza attı. Takım, beş özel sporcu ile birlikte çalışmalarını sürdürerek Türkiye şampiyonalarında madalyalar kazanmayı başardı.
Takım, 06-11 Nisan tarihleri arasında Kocaeli'nde gerçekleştirilecek Türkiye Şampiyonası'nda mücadele etmeye hazırlanıyor. Sporcular, bu şampiyonadan birinci olmak için antrenmanlarını aralıksız sürdürüyor.
Gamze Çelikkıran, özel bireylerin boccia ile sosyalleşerek kendilerine güven kazandığını ve bu sporun engel durumlarına göre çeşitli kategorilerde yapıldığını belirtti. "Sporcularımla fizyoterapist aracılığıyla çalışıyoruz ve bunu federasyonumuzdaki fizyoterapistlerimiz belirliyor. Her sporcu kendi kategorisinde yarışıyor" dedi.
Çelikkıran ayrıca, takımındaki sporcuların Türkiye şampiyonalarında çeşitli dereceler elde ettiğini ve milli takımla yurt dışında ülkelerini temsil etme arzusunu aktardı. Çelikkıran, "En ağır engel grubunun yapıyor olabilmesinin çok büyük bir avantajı var. Bu spor sayesinde sosyal ilişkiler gelişiyor. Her gün yeni bir amaca uyanıyorlar" ifadesini kullandı.
Sporculardan Kadir Gülsoy, boccianın hayatında pozitif değişimlere vesile olduğunu dile getirirken, "Geçen yıl Türkiye şampiyonasına katıldım ve ikincilik elde ettim. Antrenmanlarımız devam ediyor" dedi.
Boccia sporu hakkında konuşan Bilgin Can, engellilerin bu sporu yapmaya teşvik edildiğini ve Ticaret Bakanlığı ile gereken ekipmanları temin ettiklerini belirtti. Okan Cihan ise Türkiye dördüncülüğü olduğunu ve bu yıl altın madalya kazanarak milli takımla Türk bayrağını yurt dışında dalgalandırmak istediğini aktardı.
Boccia, aslında serebral palsi hastalığı bulunan bireyler için tasarlanmış stratejik bir oyundur. Sporcular, renkli topları beyaz hedef topuna en yakın mesafeye atarak ya da yuvarlayarak oynarlar. Takım maçları altı bölümden oluşurken, bireysel ve çiftler karşılaşmaları dört bölümde oynanmaktadır. Her bir bölümde sporcular altı top atar ve en yakın olan puanı alır.
Tekirdağ'da serebral palsi hastası ve tekerlekli sandalye kullananlar için kurulan boccia takımındaki özel bireyler, Türkiye Şampiyonası'ndan altın madalyayla dönmek için her gün çalışma yapıyor.
Tekirdağ'da serebral palsi hastası ve tekerlekli sandalye kullananlar için kurulan boccia takımındaki özel bireyler, Türkiye Şampiyonası'ndan altın madalyayla dönmek için her gün çalışma yapıyor.