Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

BMGK Üyeleri, Gazze'deki Insani Kriz Üzerine Endişelerini Duyurdu

BMGK, Gazze'de UNRWA'ya yönelik saldırılara karşı çıktı, üyeler insani durumu ele almak için harekete geçilmesi çağrısında bulundu.

Yayın Tarihi: 26.07.2024 20:36
Güncelleme Tarihi: 26.07.2024 20:36

BMGK Üyeleri, Gazze'deki Insani Kriz Üzerine Endişelerini Duyurdu

BMGK Üyeleri Gazze'deki Insani Kritik Üzerine Uyarıda Bulundu

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) üyeleri, Gazze'de BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) üzerindeki saldırılar konusunda ciddi endişelerini dile getirdi. Filistin'in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, güçlü BMGK'nın uluslararası hukuku ihlal eden tarafları durdurması gerektiğini vurguladı.

Rusya'dan Sert Eleştiriler

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vassilly Nebenzia, ABD Başkanı Joe Biden'ın Gazze'deki ateşkes ile ilgili planlarının etkisiz kaldığını ifade ederek, ABD ve İsrail'in BMGK'nın ateşkesi yeniden gündeme getirmesine engel olduğunu belirtti. UNRWA'nın korunması için birimlerin harekete geçmesi gerektiğini söyleyen Nebenzia, "Herkesi UNRWA'yı savunmaya çağırıyorum" şeklinde konuştu.

Cezayir Temsilcisi Harekete Geçme Çağrısında Bulundu

Cezayir'in BM Daimi Temsilcisi Amar Bendjama, Gazze halkının acil olarak harekete geçilmesine ihtiyacı olduğuna dikkat çekti. Çocukların acı dolu seslerine kulak veren Bendjama, "BMGK barışı sağlamakta başarısız olursa, kim başaracak?" diyerek tepkisini gösterdi.

Çin Temsilcisi Malkansız Bir Gelecekten Bahsetti

Çin'in BM Daimi Temsilcisi Fu Cong, Gazze'deki durumu insanlığın ahlaki duyarlılığını test eden bir vaka olarak nitelendirdi. Fu, "Bu trajedinin bir leke olarak anılmaması için bir an önce sonlandırılması gerekiyor. Açlık aslında bir silah olarak kullanılmamalıdır" şeklinde konuştu.

ABD Temsilcisi Güvenlik Taleplerini Yeniledi

ABD Daimi Temsilci Yardımcısı Robert Wood, insani yardım çalışanlarının güvenliği için gerekli araştırmaların yapılması gerektiğini vurguladı. BM personelinin her zaman güvenli bir ortamda çalışabilmesi gerektiğini belirtti.

Filistin Temsilcisi, İsrail'in Saldırılarına Dikkat Çekti

Riyad Mansur, UNRWA'ya yönelik saldırıların devam ettiğini kaydederek, "İsrail, UNRWA'yı hedef alarak milyonlarca Filistinliye zarar verme peşinde" dedi. Mansur, BMGK'nın bu durumu çözme yeteneğinin sorgulanması gerektiğini de sözlerine ekledi.

BMGK'nın Gazze'deki insani krizi görmezden gelemeyeceği ve harekete geçilmesi gerektiği ifade edilerek, uluslararası toplumun işbirliğine olan ihtiyacı dile getirildi.