Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

BM Komiseri Volker Türk'ten Bangladeş'teki Protestoları Kınama

Volker Türk, Bangladeş hükümetinin kamuda kontenjan kararına yönelik protestolara baskı uygulamasını eleştirdi.

Yayın Tarihi: 25.07.2024 21:24
Güncelleme Tarihi: 25.07.2024 21:24

BM Komiseri Volker Türk'ten Bangladeş'teki Protestoları Kınama

BM Komiserinden Bangladeş Hükümetine Eleştiri

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Bangladeş hükümetinin kamuda kontenjan kararına yönelik protestolara uyguladığı baskıyı kınadı.

Protestoların Nedeni

Türk, Bangladeş'te Bağımsızlık Savaşı'na katılanların ailelerine kamuda özel kontenjan ayrılması kararı alındıktan sonra başlayan protestolara dair bir yazılı açıklama yaptı.

İnsan Hakları İhlalleri ve Çağrılar

Protestolarla ilgili baskıları şiddetle eleştiren Türk, hükümet ve güvenlik güçlerine insan haklarına uyma çağrısı yaptı. Ayrıca, hükümet ile bağlantılı grupların çok sayıda kişiye şiddet uyguladığını ve vatandaşların korunması için gerekli önlemlerin alınmadığını vurguladı.

Şeffaflık ve İnternet Erişimi Talebi

Yüksek Komiser, insan hakları ihlallerinin tarafsız ve bağımsız bir şekilde araştırılmasını istemekle birlikte hükümetten protestolarla ilgili bilgileri şeffaf bir şekilde açıklamasını talep etti. Türk, ülkede internete erişimin tamamen sağlanması gerektiğini belirterek, "İnternetin uzun süre kapatılması uluslararası hukuka aykırıdır," dedi.

Gelecek Protestolar ve Güvenceler

Türk, gözetim altındaki protestoculara misilleme yapılmayacağının güvence altına alınmasını da istedi.

Bangladeş’teki Protesto Süreci

Bangladeş’te 1971'deki Bağımsızlık Savaşı sırasında görev almış kişilerin çocuklarına kamuda kontenjan ayrılması kararı, geniş çaplı protestolara yol açtı. 16 Temmuz’da Başbakan Şeyh Hasina Vecid'in liderliğindeki Avami Birliği Partisi ve Bangladeş Öğrenciler Birliği üyeleri arasında üniversite kampüslerinde patlak veren çatışmalar, protestoları daha da yoğunlaştırdı. 21 Temmuz’da, Bangladeş Yüksek Mahkemesi bu kontenjanları %30'dan %5'e düşürdü.

Sonuç olarak, Bangladeş'teki protestolar sırasında 201 kişinin hayatını kaybettiği bildiriliyor.