BMMYK'dan Mülteci Sözleşmesi'ne Davet
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), 1951 yılında kabul edilen Mülteci Sözleşmesi'nin 73. yılını önümüzdeki günlerde kutlamaya hazırlanıyor. Bu özel etkinlikte, sözleşmenin imzası olmayan 44 Birleşmiş Milletler (BM) üyesi ülke ve iki gözlemci ülkeye, sözleşmeye taraf olma çağrısı yapıldı.
Önemli Açıklama
BMMYK Sözcüsü Shabia Mantoo, 28 Temmuz'da kutlanacak olan sözleşmenin yıl dönümüne dair yaptığı açıklamada, "Savaş, şiddet, zulüm ve insan hakları ihlallerinden kaçan milyonlarca insanı koruma altına alan Mülteci Sözleşmesi, uluslararası toplumun ortak sorumluluğunu yansıtmaktadır" dedi. Mantoo, sözleşmenin şu an 149 ülke tarafından imzalandığını ve 46 ülkenin eksik kaldığını belirtti.
Ülkelerin Katılımı ve Yeni Hedefler
Özellikle Asya, Orta Doğu, Karayipler ve Pasifik bölgelerinde bulunan ülkelerin, Mülteci Sözleşmesi'ne daha aktif katılım göstermesi gerektiğini vurgulayan Mantoo, "Mülteci Sözleşmesi'ne taraf olmak, sadece uluslararası yasal yükümlülükleri yerine getirme isteğini göstermekle kalmaz, aynı zamanda mülteci meselelerinde ülkeler arasındaki gerginliklerin azaltılmasına katkı sağlar" diye ekledi.
Uluslararası Dayanışmanın Önemi
Mantoo, Mülteci Sözleşmesi'nin, uluslararası düzeyde öngörülebilirliğin ve hesap verebilirliğin artırılmasıyla devletler arasında işbirliğini teşvik ettiğini ifade etti. Ayrıca, katılımın çok taraflılık ve uluslararası dayanışma ilkelerine duyulan desteği de pekiştireceğini belirtti.
Mülteci Haklarının Korunması
BMMYK, tüm ülkeleri insan haklarını gözeterek insanlara sığınma talep etme hakkının korunması ve mülteci hukukunun uygulanması konusunda harekete geçmeye çağırdı.
Sözleşmenin Tarihçesi
1951'de imzalanan bu sözleşme, "1967 Mültecilerin Statüsüne Dair Protokol" ile birlikte, BMMYK'nin çalışmalarının temel yasal belgelerini oluşturur. Mülteci Sözleşmesi, mültecilerin kim olduğunu, haklarını ve korunmalarına dair uluslararası standartları ortaya koymaktadır. Bugün itibarıyla 149 ülke bu sözleşmeye tarafken, Hindistan, Pakistan, Malezya, Endonezya ve Küba gibi ülkeler sözleşmeye taraf değildir.